Mégsem omlik össze a kártyavár?

Többen jósolják, nem sokáig futja majd nagyágyú rendezők leszerződtetésére, a Netflix diadalmenete azonban nem áll le.

Lakner Dávid
2017. 08. 19. 11:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már a Coen testvérek is Netflixre gyártanak sorozatot. Hogy miért köteleződtek el az egyre élesedő filmgyártói harcban a streamingszolgáltató mellett? Nemrégiben lényegre törő választ adtak erre: letöltésnek áll a világ! A Deadline szerint készülő miniszériájuk, a The Ballad of Buster Scruggs hat westernsztorit mesél az amerikai végekről az Ó testvér, merre visz az utad? rendezőinek szemüvegén keresztül. – Látnoki erejű filmesek és mesteri történetmesélők. Izgatottan várjuk, hogy nálunk is megmutathassák a tehetségüket – nyilatkozta a Netflix eredeti tartalomért felelős elnökhelyettese, Cindy Holland. Úgy tűnik tehát, hogy bár többen is azt jósolják, nem sokáig futja majd hasonló kaliberű hírességek leszerződtetésére, a Netflix diadalmenete nem áll le.

A húsz éve alapított cég 2007-ben kezdett streamingszolgáltatásba az Egyesült Államokban, legnagyobb sikerüket a 2013 óta futó Kártyavárral (House of Cards) érték el. A Netflix ma már közel kétszáz országban érhető el, százmilliónál is több előfizetője van, csakhogy kiadásai még így sem térülnek meg. Úgy tűnik, a nyereségessé váláshoz előfizetők további tízmillióinak kellene melléjük állni. Ráadásul mióta a Disney is bejelentette, hogy beszáll a streamingbizniszbe, a Netflix és az Amazon már a konkurencia erősödése miatt is aggódhat. Elképzelhető ugyanis, hogy a Disney kivonja filmjeit a Netflixtől, és 2019-től a saját útját járja majd. Az pedig, hogy a népszerű animációs filmek letölthetők lesznek máshonnan is, biztosan nem tesz majd túl jót az eddig többé-kevésbé monopolhelyzetben lévő cégeknek.

Arról nem döntött még a Disney, hogy a változásba a képregény-adaptációkkal foglalkozó Marvelt, illetve a Star Wars-filmekért felelős Lucasfilmet is bevonja-e. Ha ezt meglépi a két éve az Egyesült Királyságban már saját streaminggel kísérletező vállalat, az még nagyobb kockázat lehet a Netflix számára, amelynek a Disney bejelentése óta így is 5,7 százalékot zuhantak a részvényei. Igaz, Piper Jaffray felmérése szerint annyira mégsem kell aggódniuk. Mint a The Street beszámolt az ötszáz amerikai Netflix-feliratkozó körében végzett kutatásról, csak húsz százalék akad közöttük, akik az összes filmezésre fordítható idejük tíz százalékánál többet töltenének Disney-tartalmak megtekintésével.

A Netflixnél az utóbbi időkben igyekeznek csökkenteni a mások szellemi tulajdonától való függést. Megvették viszont a Ha/vert és a Kingsmant magáénak tudó glasgow-i képregénykiadót, a Millarworldöt. Azt nem tette ugyan közzé a Netflix, mennyit fizetett a Mark Millar alapította kiadóért, de azt már bejelentették: filmeket, tévésorozatokat és gyerekműsorokat terveznek készíteni a portfóliójába tartozó karakterekből. Mark Millar pedig, aki közreműködött a Wanted és a Ha/ver filmre vitelében, a Netflix alatt is folytatni fogja az új sztorik kiadását. – A Netflix a jövő, a Millarworld pedig nem is lehetne jobb kézben – jelentette ki, csattanós választ adva azoknak, akik szerint a kártyavárasok hosszú távon mégiscsak bukásra vannak ítélve. Millar egyébként kreatív tanácsadó a 20th Century Foxnál is, így nem tett vele rossz lóra a cég. Akik számára egyébként sem a Kártyavár a legjövedelmezőbb sorozat már: az első három leginkább megtérülő produkciónak legutóbb a Stranger Things, a 13 okom volt és a Narcos bizonyultak.

Pedig akadnak, akik kongatják a vészharangot. A The Guardian szerzője, Peter Preston másfél hete írt arról: a tartalomszolgáltatási verseny élesedik, és hiába növekszik az előfizetők száma, ha a Netflix is rekordadósságokat halmoz fel. A fogyasztók ráadásul kihasználják, hogy az új sorozatévadokat egy az egyben teszik közzé. Ami persze a néző azonnali igényeit kielégítheti, de pont emiatt sokkal nehezebbé is válik hétről hétre egy folytatás elé ültetni és megtartani a figyelmét. Közben ráadásul egyre több lesz a piacon a riválisa.

A Barron\'s arról számolt be nemrég, hogy a Netflix akár ötven százalékot is zuhanhat a jövőben, miután a meglévő adósságához további 2-2,5 milliárd dollár hiány jöhet még, tekintve az idei év vaskos költéseit. A Netflix adóssága amúgy eleve nagy talány. A cég úgy látja, az LA Times rosszul számolt, és a 15,7 milliárd helyett csupán 4,8 milliárd dollár az adósságuk. A The Street szerint viszont nettó 2,7 milliárd, a töredéke a 2017-re várt 11,7 milliárd dolláros bevételnek. Tehát a Netflix akár jól is kijöhet a feltőkésítésből, nem károsítva így súlyosan a részvényei árát.

Amúgy a nagy adósság ellenére is jól meglehetne a Netflix. Valójában épp azért vesznek fel akkora hiteleket a The Street szerint, mert a cég növekedési üteme miatt bízhatnak benne, hogy hosszú távon jól járnak. Ha pedig életben marad a szolgáltató, akkor nem jelenthet akadályt, ha néhány korábbi óriás kihátrál mögüle. Már csak az élesedő konkurenciaharcban kell felülkerekedni, és a Netflixnek akár nyert ügye is lehet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.