A népmesei bankrabló kalandjai a jedikkel

A gyenge nyár után remek filmek jönnek a moziba, összeszedtük, mit érdemes nézni ősszel és télen.

Ficsor Benedek
2017. 09. 06. 11:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olyan gyenge nyarat zártak a nagy filmstúdiók, hogy a szerény bevételi adatokat az ősszel és télen érkező blockbusterök sem tudják kozmetikázni. Így hiába jön októberben a Szárnyas fejvadász második része, decemberben pedig az új Csillagok háborúja-epizód, 2017-re nem szívesen emlékeznek majd vissza a filmmogulok. Persze ez legyen az ő bajuk, a filmrajongó közönség remek szezon elé néz.

Már ezen a héten is három olyan filmet láthatunk, amelyből nyárra jó ha kettő jutott összesen. Mivel vélhetően a legizgalmasabbnak ígérkező alkotás kapja majd a legkisebb figyelmet, mi kezdjük ezzel: Taylor Sheridan Wind River – Gyilkos nyomon című thrillere egy indiánrezervátumban történt gyilkosság nyomozását beszéli el. Sheridan a Sicario – A bérgyilkos forgatókönyvírójaként és A préri urai (Hell or High Water) Oscar-jelölt író-rendezőjeként hívta fel magára a figyelmet.

Új alkotásából a kritikusok szerint hiányzik a valódi feszültség, cserébe viszont kapunk emberséget, keserűséget és küzdelmet a túlélésért.

De bármit is nyújt, marketing terén nehezen veheti fel a versenyt a Sofia Coppola rendezte Csábítás és a Stephen King regényéből készült Az című filmmel. Előbbiben a Keresztapa és az Apokalipszis most rendezője, Francis Ford Coppola lánya – aki az Elveszett jelentéssel és a Marie Antoinette-tel már régen kilépett apja árnyékából – az amerikai polgárháborúba kalauzolja a nézőt. Egészen pontosan egy lányiskolába, amelynek életét egy sebesült katona érkezése dúlja fel. Az Az pedig egy gyilkos bohóc és a felkutatására induló kamaszok egyszerre megejtő és hátborzongató története.

A hónap végén két magyar produkció vár ránk. A fizikai teljesítőképesség határáig merészkedő ultramaratoni futók életét bemutató

Ultra című dokumentumfilm, illetve a Salamon király kalandjai rajzfilm.

Utóbbiról forgatókönyvírója, Böszörményi Gyula lapunknak adott interjújában elmondta, olyan rajzfilmet terveztek, amelyet „ha a gyerekek akárhol a világon megnéznek, megérzik: az apáiktól, nagyapáiktól örökölt harag, gyűlölet nem jó dolog”.

Októberben elsőként a Björn Borg és John McEnroe 1980-as legendás wimbledoni teniszmeccsét megidéző Borg/McEnroe-t láthatjuk. A sportdrámát a Jo Nesbo norvég krimiszerző világhírű regényéből készített Hóember követi. Harry Hole – akit Michael Fassbender alakít –, a kicsit alkoholista és nagyon öntörvényű nyomozó itthon is roppant népszerű, a könyvek lapjai után most megnézhetjük, hogyan mutat a filmvásznon.

Persze az október igazi nagy dobása a Szárnyas fejvadász 2049 lesz, amellyel kapcsolatban már mindent elmondtunk Harrison Fordtól Ryan Goslingig, így legyen elég annyi, ha másért nem is, a budapesti forgatási helyszínek miatt érdemes ellátogatni a moziba. Az elsivatagosodott Szabadság tér és a baljós hangulatú Tőzsdepalota minden pénzt megér.

Az év egyik legnagyobb talánya Darren Aronofsky anyám! (direkt kicsivel) című filmje, amelyről – akárcsak rémisztően modoros plakátjáról – nehéz eldönteni, hogy vicc, komoly, nagy bukás vagy elsöprő siker lesz. A színészek – Jennifer Lawrence, Michelle Pfeiffer, Javier Bardem, Ed Harris – miatt is reménykedjünk az utóbbiban.

Ha minden jól alakul, az idő tájt már nem a különös psycho-thriller, hanem az érkező három magyar film tartja majd lázban a közönséget.

Elsőként Mészáros Márta Törőcsik Mari főszereplésével készült Aurora Borealis című alkotását láthatjuk, majd november elején jön a Kondor Vilmos krimije alapján forgatott Budapest noir.

Előbbi az ötvenes években felcseperedett „apátlan nemzedék” sorsát kutatja, utóbbi pedig a harmincas évek Magyarországa bűnös köreinek világát tárja fel.

Az év talán legjobban várt magyar filmje, a már-már népmesei hőssé nemesedett bankrablóról szóló A Viszkis november 23-án kerül a mozikba.

Antal Nimród mozija az előzetesek alapján nagyot robbanthat, és így talán lesz végre a Vajna-érának minőségi sikerfilmje is.

Még remélhetőleg bőven hasít majd a mozikban A Viszkis, amikor december közepén megérkezik a Csillagok háborúja nyolcadik része, a Star Wars: Az utolsó jedik. Erről kár bármit is mondani, hiszen a lényeg, hogy dollármilliárdokat hoz majd, de azért arról ne feledkezzünk meg, hogy visszatér a vászonra a Mark Hamill játszotta Luke Skywalker.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.