Holland fődíjat nyert az 1945

A Film by the Sea fesztiválon kapott fontos elismerést.

Lakner Dávid
2017. 09. 17. 18:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Török Ferenc rendezésének ítélték oda a 19. Film by the Sea nemzetközi fesztivál fődíját Vlissingenben – írta közleményében a Magyar Nemzeti Filmalap. A rendezvényen idén először díjaztak magyar alkotást. A fesztivál kiemelt témája egyébként a film és irodalom kapcsolata volt. Török Ferenc rendező és Szántó T. Gábor forgatókönyv-író személyesen vették át az elismerést. A fesztivál életműdíját egyébként Bruno Ganz kapta idén.

Az egyetlen nap alatt játszódó magyar film a II. világháború utáni újrakezdésről szól, benne egy felbolydult kelet-magyarországi faluval. Két zsidó visszatérése ejt rémületbe sokakat: kiben a lelkiismeret ébred fel, más retteg, hogy vissza kell adnia az elorzott javakat. A főszerepekben Rudolf Pétert, Szabó Kimmel Tamást és Nagy-Kálózy Esztert láthatjuk.

Az 1945 korábban közönségdíjat nyert Miamiban, Washingtonban, valamint a budapesti Titanicon is. A jeruzsálemi filmfesztiválon a Jad Vasem Intézet elismerését kapta, míg San Franciscóban a kritikusok díját és a közönségdíjat is odaítélték neki. A freistadti „Der neue Heimatfilm” filmfesztiválon megválasztották a legjobb játékfilmnek is.

Novemberben az amerikai forgalmazó, a Menemsha Films az amerikai filmszínházakban is műsorra tűzi az 1945-öt, amit április óta itthon közel 35 ezren tekintettek meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.