„Szörnyen ijesztő Star Warst forgatni”

Megszólalt az utolsó Jedi: Mark Hamillnek óriási ajándék a Csillagok háborúja.

Földi Bence
2017. 09. 26. 11:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Furcsa úgy beszélni egy filmről a sajtónak, hogy nem mondhatsz róla semmit – válaszolta nevetve a hétfőn 66. életévét betöltő Mark Hamill a StarWars.com azon felvetésére, hogy az általa játszott Luke Skywalker Rey apja és Snoke is lenne egy személyben. Mint mondta, beszélhet bármiről az első résztől a Zsivány Egyesen át Az ébredő Erőig, de Az utolsó Jedikről szinte semmit nem mondhat.

Hamill annyit azonban elárult a Csillagok háborúja nyolcadik részéről, hogy nagy, komplex produkcióról van szó, amelynek rendezője, Rian Johnson mindvégig kiegyensúlyozott és kedves volt. – Egyszer sem láttam, hogy elveszítette volna a türelmét, nem hallottam káromkodni vagy másokat megalázni – mesélte Mark Hamill, kifejtve, volt már olyan rendezője, aki az egész stáb előtt hordta le a kollégájukat, de szerencsésnek érzi magát, hogy Johnsonnal dolgozhatott.

– Azt szokták mondani, „ó, biztos jó szórakozás Star Warst forgatni”. Nos, az, de közben szörnyen ijesztő és a félelmetessel határos is egyben, mert túl nagy elvárásoknak kell megfelelni

– jelentette ki Mark Hamill. Beszélt a Canto Bight kaszinóváros helyszínéről is – itt tűnik majd fel a Star Wars első magyar színésze, Nemes Zoé is a filmben. Hamill szerint 150 különböző karakter bukkan fel különféle öltözékekben. – Az volt az egyik legszebb díszlet, amelyikben valaha jártam – szögezte le Hamill, aki elmesélte azt is, szabadidejében bóklászott a forgatáson, olyan díszletekbe is belesett, amelyekben nem játszott, és hihetetlen mértékű tehetséget látott mindenütt. – Ezért másfél órás a stáblista. Több ezer ember kell egy ilyen méretű eposzhoz – túlzott kissé a színész.

Mark Hamill beszélt arról is, Luke szerepét úgy kapta meg, hogy csak egyetlen jelenetet ismert a forgatókönyvből. Harrison Forddal próbált együtt, de semmire nem tudott rájönni a filmmel kapcsolatban. Amikor megkapta a szerepet, átküldték neki a szkriptet, ő pedig sosem fogja elfelejteni azt a malibui tengerparti házat és azt a széket, amelyben elkezdte olvasni. Akkor realizálta, hogy nem Ford a főszereplő, hanem ő maga. A forgatókönyv lenyűgözte Hamillt, egyik kedvenc filmjére, az Óz, a nagy varázslóra emlékeztette. – Aztán elgondolkodtam. „Hogy fogják ezt mind megcsinálni? A repülő autókat, a fénypallosokat ” Eltartott egy darabig, míg minden „szakszót” elsajátítottam. Az emberek rám kiabálnának: „fénykard!”, igen-igen, már tudom! – mesélte nevetve.

A színész azt is elárulta, nagy dolog volt neki, hogy Angliában forgathatott, ráadásul egyik kedvencével, Sir Alec Guinness-szel. – Azt sem tudtam, képes leszek-e beszélni, ha egy szobában leszünk – mondta Hamill, akinek édesanyja Guinness nagy rajongója volt. Hamillt több jelenet hátteréről is megkérdezték, így derült ki például az, a forgatásig nem tudott róla, hogy Vader Luke apja, Irwin Kershner rendező akkor vonta félre és árulta el neki, kikötve: ha kiszivárog, tudni fogják, hogy ő volt. Egyébként forgatáskor nem is hallotta Vader szavait – David Prowse hangját elnyomta a szélturbinák zaja.

– Óriási ajándék – válaszolta Hamill arra a kérdésre, mit jelent neki a Csillagok háborúja. Mint mondta, nem várta, hogy bármi miatt is bevésődik az emberek emlékezetébe, de Luke Skywalker megformálójaként mindig emlékezni fognak rá. – A nézők azt érzik, ismernek, olyan sztorikat mesélnek, mint például ez: „A feleségemmel akkor találkoztunk, amikor A birodalom visszavág miatt álltunk sorba, A Jedi visszatér idejére már gyerekünk is volt, akit Luke-nak neveztünk el”. Igazán megindító. Imádom a rajongókat, ha ők nem lennének, nem beszélgettünk volna – zárta szavait a színész.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.