Elhunyt a francia film sztárja, Jean Rochefort

Többek közt a Magas szőke férfi felemás cipőben Toulouse ezredeseként láthattuk őt.

Lakner Dávid
2017. 10. 09. 17:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyolcvanhét éves korában, Párizsban meghalt a francia film sztárja, Jean Rochefort – számolt be róla mások mellett a Le Monde. Hat évtizedes karrierje során közel százhúsz filmben vállalt szerepet, köztük olyan emlékezetes alkotásokban, mint a Magas szőke férfi felemás cipőben. 

A Le Monde szerint a művész folyamatos, fél évszázadra visszanyúló tévés, színházi és mozis jelenléte, valamint kedélyes humora egyfajta meghitt viszonyt teremtett Rochefort és a francia nézőközönség között. A hatvanas évekbeli színház szerelmeseinek ő volt Harold Pinter darabjainak visszatérő figurája. A \'68 után felnőtt generáció már a Magas, szőke férfi...-t rendező Yves Robert filmjeinek Toulouse ezredeseként véshette őt emlékezetébe. A századvégi gyermekeknek pedig ő maradt a „kedves nagybácsi”, aki a televízió képernyőjén narrálta Micimackóék kalandjait. A francia lap megjegyezte, az elmúlt hatvan év egyik legjobb francia színésze volt Jean Rochefort.

A filmsztár 1930. április 29-én született Párizsban. A roueni Pierre Corneille Gimnáziumban tanult, nem sokkal később pedig csatlakozott az Országos Drámaművészeti Konzervatóriumhoz (CNSAD). Színházi színészként kezdte, majd olyan filmekben kapott szerepet, mint a Cartouche (1962) vagy A vasálarcos (1962). A tíz évvel későbbi Les feux de la chandeleur-ben már Annie Girardot-val és Claude Jade-del játszott együtt.

1976-ban az életközepi válságról szóló vígjáték, a Sokat akar a szarka... főszerepét alakíthatta. Rendkívüli népszerűségre viszont a hetvenes évek elejétől tett szert, miután Pierre Richard oldalán szerepelt az említett Yves Robert-rendezésben. Felbukkant aztán az 1974-es folytatásban, A magas szőke férfi visszatérben is. 

Az elmúlt évtizedekben láthattuk a Blanche, a bosszúálló angyalban (2002), a RRRrrr!-ben (2004) vagy épp a Mr. Bean nyaralban (2007). Nemrég írtunk Terry Gilliam elátkozott Don Quijote-filmtervéről, ami két évtized után talán elkészülhet: ebben eredetileg Rochefort játszotta volna a főszerepet.

Alexandra Moscwát 1960-ban vette el, tőle három gyereke született. Nicole Garcia színésznőtől szintén van egy fia, illetve második, Francoise Vidallal kötött házasságából még két lánya.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.