Elhunyt az Amadeus sztárja, Roy Dotrice

Kilencvennégy éves volt.

Lakner Dávid
2017. 10. 17. 18:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kilencvennégy éves korában meghalt az Amadeus és a Trónok harca sztárja, Roy Dotrice – tájékoztatta a színész családja a BBC-t. A férfi londoni otthonában, hétfőn hunyt el. 

Roy Dotrice 1923. május 26-án született az Egyesült Királyságban. A II. világháború alatt a brit királyi légierőnél szolgált, majd túlélte a német hadifogságot is. 

Az ötvenes évektől folyamatosan láthattuk őt filmekben és televíziós sorozatokban, illetve játszott színdarabokban. Az 1984-es Amadeusban ő játszotta a címszereplő édesapját, a zeneszerzőként szintén közismert Leopold Mozartot. Felbukkant a Kis zűr Korzikán (1984), A jó zsaru (1991), A skarlát betű (1995) és a Hellboy 2. (2008) című filmekben is. Az 1987 és 1990 között futó televíziós sorozatban, A szépség és a szörnyetegben ő alakította Jacob Wellst.

Később a Trónok harcában láthattuk, ahol Hallynet játszotta. Eredetileg egyébként jelentősebb szerepet szántak neki: ő lett volna a 2011 és 2016 között rendszeresen felbukkanó Pycelle nagymester. Egészségügyi okokból végül Dotrice kiesett, és Julian Glover lépett a helyére. Viszont ő narrálta A tűz és jég dala hangoskönyveket: ezeket szintén George R. R. Martin jegyzi. A Guinness-rekordok könyve szerint ő volt az a színész, aki a legtöbb különböző karaktert megszólaltatott egyazon hangoskönyvön belül. Egész pontosan 224 szereplőről beszélhetünk.

Pályája során Dotrice megkapta a Tony-díjat, illetve a legjobb televíziós színésznek járó BAFTA-t is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.