„Van benne művészet is, de én alapvetően szórakoztatok”

80 éves lett a legnagyobb élő brit rendező, az Alien filmek és a Szárnyas fejvadász atyja, Ridley Scott.

Ficsor Benedek
2017. 11. 30. 7:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Halálra akarom rémíteni az embereket, ez a munkám – fogalmazott egy interjúban Ridley Scott. – Ez épp olyan, mintha komikus lennék, akkor azt akarnám elérni, hogy kipukkadjanak a nevetéstől. A mindennapi feladatom a szórakoztatás. Van benne persze művészet is, de, és ezt sosem szabad elfelejteni, én alapvetően szórakoztatok.” A brit rendező ma ünnepli nyolcvanadik születésnapját.

Az Alien, a Szárnyas fejvadász, a Legenda, a Thelma és Louise, a Gladiátor, a Prometheus és a Mentőexpedíció alkotóját a legjelentősebb filmesek között tartják számon, a fent idézett The Guardian-interjúban a legnagyobb élő brit rendezőként hivatkoztak rá. S bár a felsőfok sokszor hamis képet fest egy művészről, Ridley Scott esetében nehéz túlzásnak minősíteni. Az aktív rendezők közül talán csak Steven Spielberg és a hetvenötödik születésnapja kapcsán két hete felköszöntött Martin Scorsese múlhatja felül a brit alkotót a művészi értékel (is) bíró szórakoztatás terén – Woody Allen és David Lynch a saját külön pályájukon játszanak, nem összemérhetők.

Ridley Scott az északkelet-angliai South Shieldsben született 1937. november 30-án. Apja a haditengerészetben szolgált, így a család folyamatosan költözködött, és csak a második világháborút követően tért vissza Angliába. Ridley díszlettervezőnek tanult, majd a BBC rendezői programját is elvégezte. 1968-ban öccsével, a szintén rendezői álmokat szövögető Tonyval saját produkciós céget indítottak. Tony Scott később ismert rendezővé vált – Top Gun, Az utolsó cserkész, Tiszta románc –, 2012-ben öngyilkosságot követett el, bátyja beszámolója szerint a rákkal folytatott kilátástalan küzdelem miatt vetette le magát egy Los Angeles-i hídról.

Reklámfilmeket és tévésorozatokat készítettek, Ridley Scott rendezői bemutatkozására 1977-ig kellett várni, ám a Párbajhősök című filmmel egyből elnyerte a legjobb első filmnek járó díjat Cannes-ban. A sikeres debütálás után Trisztán és Izolda történetét szerette volna filmre vinni, de a Csillagok háborúját látva meggondolta magát, és nekiállt, hogy elkészítse azt az alkotását, amellyel kitörölhetetlenül beírta magát a filmtörténetbe. Az Alien (A nyolcadik utas: a Halál) minden idők egyik legtöbbet idézett űrhorrorja lett, és immár csaknem tucatnyi filmből álló szériát indított el.

Négy rendezőnek ajánlották fel előtte a forgatókönyvet, így tudta, hogy gyorsan kell lépnie, ha ő akarja megrendezni. „Gyorsolvasó vagyok, így másfél óra alatt végeztem a szkripttel, de az időeltolódás miatt még négy órát kellett várnom, mire Hollywood felébredt reggel, hogy azonnal igent mondhassak” – mesélte egy interjúban. Megkapta a filmet, és ezzel a közönség járt a legjobban, hiszen a többi rendező csupán egy B kategóriás szörnyfilmet látott a forgatókönyvben, Scott viszont egy teremtéstörténetté terebélyesedő, hátborzongató űreposz első epizódját készítette el. Amelynek értékéből semmit sem vonnak le a kevésbé jól vagy simán csak gyalázatosan sikerült folytatások – mint például az Alien vs. Predator – A Halál a Ragadozó ellen.

Következő munkájával sem adta alább, bár az 1982-es Szárnyas fejvadász üzleti bukás volt, a rendezői változatnak hála, viharsebesen kultuszfilmmé vált. A replikánsokra vadászó Harrison Ford legendáját az idén bemutatott Szárnyas fejvadász 2049 című filmmel folytatta – igaz, már csak producerként –, amelynek jó részét Magyarországon vették fel. Akárcsak a Mentőexpedíciót, a rendező így szinte hazajár Budapestre.

A reklámok terén is letette a névjegyét Ridley Scott, az Apple 1984-es tévéreklámja a mai napig a műfaj klasszikusának számít. Az 1991-es Thelma és Louise után a 2000-ben bemutatott Gladiátorral, és az egy évvel későbbi A sólyom végveszélyben című filmmel dobott még nagyot, aztán az elmúlt másfél évtizedben mérsékelt kritikai ért el csupán – anyagi szempontból pozitívabb az összkép –, ez alól talán csak a két évvel ezelőtti Mentőexpedíció jelent kivételt.

Legújabb filmje a jövő év elején a mozikba kerülő A világ minden pénze című krimi, amellyel alig három hónappal a bemutató előtt fordul fel a világ. Az egyik szerepben a szexuális zaklatási botrányba keveredett Kevin Spacey lett volna látható, ám a majdnem kész alkotásból végül valamennyi jelenetét kivágták, és Christopher Plummerrel vették fel újra.

Ridley Scott, akinek szinte egész családja a filmiparban dolgozik, számtalan kitüntetés birtokosa, filmes elismerései mellett 2003-ban II. Erzsébet brit uralkodó lovaggá ütötte az angol filmiparért tett szolgálataiért, így kijár neki a Sir megszólítás, két éve az amerikai filmakadémia tagja lett, és csillagot kapott a hollywoodi Hírességek sétányán.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.