Elhunyt Shashi Kapoor indiai filmsztár

Bollywood színésze hetvenkilenc éves volt.

Lakner Dávid
2017. 12. 04. 20:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hetvenkilenc éves korában elhunyt a bollywoodi filmsztár, Shashi Kapoor – közölte mások mellett a The Guardian. Mint unokaöccse, Randhir a Press Trust of Indiának elmondta, a veterán színész évek óta küzdött veseproblémákkal, és hétfőn Mumbaiban halt meg. 

Az ünnepelt indiai filmesdinasztia leszármazottja 1938. március 18-án született Kalkuttában még Balbir Prithviraj Kapoor néven. Apja, Prithviraj és bátyja, Raj egyaránt ezt a pályát választották, és így tett Shashi is, akinek karrierje a 40-es, 50-es években gyerekszínészként indult. Olyan filmekben láthattuk ekkor, mint az Aag (1948) vagy A csavargó (1951): ezekben egyaránt bátyja, Raj fiatalabb kiadását játszotta. De az első főszerep sem sokáig váratott magára. Yash Chopra 1961-ben kijött filmje, a Dharmputra volt az első indiai film, amely az ország felosztását, illetve a hindu fundamentalizmust mutatta meg. 

A hetvenes években aztán olyan alkotásokban láthattuk Kapoort, mint a Sziddhártha (1972), a Kabhie Kabhie (1976) vagy épp a Trishna (1979). Közben 1958-ban elvette feleségül Jennifer Kendal angol színésznőt, és tagja lett az országban brit filmeket gyártó Merchant Ivory-stábnak. Így Kendal oldalán játszott az 1970-es Bombay Talkie-ban, de szerepelt a cég nagy sikerű, 1983-as filmjében, a Hőség és homokban is. Sógornőjével, Felicity Kendallal pedig James Ivory 1965-ös rendezésében, a Shakespeare Wallahban láthattuk őt együtt. 

Miután felesége 1984-ben rákban elhunyt, Shasham Kapoor visszavett addigi hihetetlen tempójából, és egyre kevesebb filmben láthattuk. Szerepelt az 1987-es Sammyt és Rosie-t ágyba viszik, az 1988-as Gazemberek vagy az 1994-es In Custody című filmekben: utóbbi volt Ismail Merchant rendezői debütálása. A több mint százötven címet kitevő filmográfiája a kilencvenes évek végén teljessé vált, az előző két évtizedben már nem vállalt szerepeket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.