Magyar világosító is dolgozott Az utolsó Jediken

Rian Johnson, a film rendezője egy új trilógia elkészítésére kapott megbízást, ez bizakodásra adhat okot.

Földi Bence
2017. 12. 11. 16:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy fest, nem készülhet Csillagok háborúja-film a 2010-es években magyarok nélkül. Az ébredő Erő című hetedik epizód és az első önálló antológiafilm, a Zsivány Egyes után a nyolcadik rész, Az utolsó Jedik elkészítésében is részt vettek magyarok. Információink szerint összesen hatan dolgoztak a filmen, amely hivatalosan csütörtökön debütál a mozikban. Hármójukkal volt alkalmunk néhány szót is váltani.

– Szabadúszóként dolgozom különböző stábokkal, emberekkel, bárkitől jöhet munka. A Star Wars esetében is így történt, dolgoztam néhány reklámfilmen a fővilágosítóval, és amikor a Star Warst forgatta, akkor hívott engem is a csapatába – mesélte lapunknak Szögi Áron, aki világosítóként dolgozott Az utolsó Jediken. Mint mondta, kilenc éve él Londonban, operatőrként végzett a University of The Arts – London College of Communication intézményben, majd idősebb operatőrök tanácsára világosítóként kezdett dolgozni, hogy jobb operatőrré válhasson. Áron szerint nagyon profi volt a légkör a Csillagok háborúja forgatásán, persze volt feszültség is, de mint elárulta, ez nem meglepő, amikor több száz ember napi 12-14 órán át dolgozik egymással 4-6 hónapon keresztül.

– A rendező és a színészek is szimpatikusak voltak. A színészek többsége nagyon közvetlen és barátságos. Azt tapasztaltam az évek során, hogy a nagynevű színészek is a földön járnak és szívesen beszélgetnek bárkivel a stábból – mesélte a Magyar Nemzetnek Szögi Áron. Állítása szerint a filmben Rey-t alakító Daisy Ridley „nagyon energikus, amikor nem forog a kamera, akkor is pörög és folyamatosan hülyéskedik, nevetgél a stábbal”. A világosító elárulta, Az utolsó Jedik után a Gyilkosság az Orient Expresszen című filmen is együtt dolgozott Ridley-vel, aki ott is ugyanilyen volt. – Már hajnalban nagy mosollyal és csillogó szemekkel jelenik meg, és egész nap ilyen. Le a kalappal – mondta Szögi Áron. Állítása szerint nem rajongó, de az Ezeréves Sólyom makettjében lenni még így is nagyszerű volt. Szavait így zárta: „Életem első mozis élménye egy Star Wars-film volt. Hihetetlen érzés, hogy részese lehetek egy Star Wars-film forgatásának. Nagyon hálás vagyok ezért.”

– Lényegében semmit nem mondhatok a filmről, nagyon szigorú és részletes titoktartási szerződés köt – ezt viszont már Szőcs András mondta lapunknak, aki a film utómunkálatain dolgozott. Megemlítette, a Star Warsba kerülése sem volt nagy sztori: jelentkezett az állásra, és felvették. A filmben kiemelt statisztaként szereplő londoni egyetemista, Nemes Zoé még júliusban lapunknak azt mondta, egy héttel a casting ügynökséghez való jelentkezése után meghallgatásra hívták, részt vett rajta, majd bekerült Az utolsó Jedikbe. A korábban drámatagozatos iskolába járó, modellkedő és reklámfilmekben szereplő lány többet nem mondhatott.

A film világpremierjét magyar idő szerint vasárnap hajnalban tartották Hollywoodban, és már sok amerikai újságíró láthatta is az alkotást. A legtöbb kritikus szerint remek lett Az utolsó Jedik, igaz, volt, aki szóvá tette, hogy a több mint kétórás játékidő alatt, a film közepe táján ellaposodott a történet, de a végére ismét felpörgött.

A fentiek sokakat megijeszthetnek, hiszen a kritikusok szerették – mi is, ahogy a magyar szerzők többsége is – Az ébredő Erőt is, amelynek megítélése a Csillagok háborúja-rajongók körében nem annyira pozitív. A hetedik epizód kapcsán azonban két dolgot nem szabad elfelejteni: tíz év után az volt az első Star Wars-film, és emiatt sokan túl lelkesek lehettek. Ugyanakkor még nem tudjuk pontosan, miért volt fontos a legújabb trilógia szempontjából az az alkotás, a J. J. Abrams rendezte kilencedik epizódot követően lehet majd kiforrott véleményt megformálni a filmről. Apropó Abrams: ő maga is elismerte, hogy nem lett tökéletes Az ébredő Erő, de a kilencedik részre állítása szerint sok hibát megpróbál kijavítani.

Az utolsó Jedikről egyelőre annyit tudunk, hogy ez a Leiát alakító, tavaly decemberben elhunyt Carrie Fisher utolsó filmje, és hogy a rendező, Rian Johnson bevallása szerint sötétebb hangulatot várhatunk tőle, mint a hetedik résztől, ugyanakkor lesz benne humor is. Az biztos, hogy a nyolcadik epizód kulcsfontosságú a franchise szempontjából, hiszen itt elválik, igazán érdemes volt-e újabb életet lehelni a Csillagok háborúja-filmekbe. A tulajdonos Disney és a készítő Lucasfilm feltehetően elégedett a végeredménnyel, ugyanis a kilencedik rész elkészítésére is felkérték a direktort, ám miután Johnson azt nem vállalta, egy komplett trilógia kitalálásával bízták meg. Erről egyelőre annyit tudni, hogy nem kötődik a már ismert történetekhez, az első filmet maga Johnson írja és rendezi majd.

Ez két dolgot jelez: az egyik, hogy a Disney és a Lucasfilm igyekszik mindent kisajtolni a Csillagok háborúja univerzumából. Májusban érkezik a második antológiafilm, a Solo, majd egy animációs sorozat, egy élőszereplős sorozat, a kilencedik epizód, egy Obi-Wan Kenobiról szóló antológiafilm és a Rian Johnson-féle trilógia. Ez összesen 8 különböző produkció, és hol van még a vége? A másik, hogy a csütörtökön a mozikban debütáló Az utolsó Jedik tényleg nem lett rossz. Mi kedden látjuk, este hatkor élesíthetjük a kritikánkat – amelyből kiderül, jó lett vagy rossz a film – a Magyar Nemzet weboldalán, addigra várjuk vissza önöket!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.