Oroszországban betiltják a Sztálin halálát

Sértőnek és szélsőségesnek tartják a brit szatírát.

Lakner Dávid
2018. 01. 23. 21:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Törölte a Sztálin halála című brit film bemutatásának engedélyét az orosz kulturális minisztérium – közölte mások mellett a The Telegraph. A szatírát a héten kezdték volna vetíteni, de miután az ország politikai és művészeti elitjének több tagja sértőnek és szélsőségesnek bélyegezte, inkább betiltották a közzétételt.

Armando Iannucci filmjének világpremierje szeptemberben volt, a vígjáték középpontjában pedig a diktátor 1953-as halála utáni hatalmi harcok állnak. Nyikita Hruscsovot Steve Buscemi, Georgij Zsukovot Jason Isaacs, Joszif Sztálin fiát pedig Rupert Friend alakítja. 

Az orosz kulturális minisztérium szerint a film forgalmazását azután törölték, hogy megállapították: „a benne szereplő információk terjesztését tiltják az orosz törvények”. A terjesztés egyébként is limitált lett volna csütörtöktől, a Volga Film helyi forgalmazónak pedig 18+-os korhatárbesorolást sikerült csak elérnie rá. Ugyan azoktól az orosz kritikusoktól, akik korábban látták, pozitív értékeléseket kapott, konzervatív közéleti figurák azonnal tiltakozni kezdtek a bemutatása ellen, Vlagyimir Megyinszkij kulturális miniszter pedig hétfőn privát vetítést szervezett a kormány képviselői, illetve filmrendezők számára. A parlament alsóházi kulturális bizottságának helyettes vezetője, Jelena Drapeko ezután az RBK híroldalnak úgy nyilatkozott, hogy soha életében nem látott semmit, ami „ennyire gusztustalan” lett volna. 

A vetítés után huszonketten írták alá a Megyinszkijnek szóló levelet arról, hogy törölje a bemutatót, és vizsgálják meg, nem sértett-e a film bármilyen törvényt. A petíciózók között van az 1994-es Csalóka napfényt rendező Nyikita Mihalkov, illetve Zsukov marsall lánya, Era is. A levél állítása szerint a film gúnyt űz Oroszország történelméből, és „befeketíti azon állampolgárok emlékét, akik legyőzték a fasizmust”. Az aláírók állítása szerint továbbá az előzetesben is sértő módon használták fel az orosz nemzeti himnuszt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.