Egymilliót ajánlott fel Emma Watson

Közben 200 brit és ír színész szólított fel arra: véget kell vetni a munkahelyi szexuális zaklatásoknak.

Balogh Roland
2018. 02. 18. 16:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egymillió fonttal támogatja a brit UK Justice and Equality Fund (Brit Igazság és Egyenlőség Alap) elnevezésű szervezetet Emma Watson színésznő – jelentette a BBC.

A hollywoodi zaklatási botrányok után, az amerikai Time’s Up (Itt az idő) nevű kezdeményezéshez hasonló csoportot százhatvan, többek között akadémikus, szociális munkás alapította; céljuk, hogy minden, így pszichológiai és akár jogi segítséget megadjon azoknak, akiket szexuálisan zaklattak, kihasználtak. Munkájukat közösségi finanszírozásból szeretnék fedezni, s Watson mellett több ismert színész is jelentős összeggel beszállt a kampányba, így Keira Knightley és Tom Hiddleston tízezer, vagy Noomi Rapace ezer fonttal.

Ezzel egy időben a hétvégén a The Observer hetilapban megjelent egy nyílt levél, amelyben a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia (BAFTA) díjátadója előestéjén több mint kétszáz brit és ír színész, közéleti személyiség szólított fel arra, hogy véget kell vetni a munkahelyi szexuális zaklatásoknak. Mint írták, a jelenség nem csak a filmipar sajátja, s céljuk, hogy ne csak egy iparágban szűnjenek meg ezek a problémák.

Ezzel összhangban a vasárnap esti BAFTA-gálán – a Golden Globe-hoz hasonlóan – a női előadók fekete színű ruhákat viseltek, hogy így fejezzék ki, támogatják a kezdeményezést.

Vaginamonológokkal a zaklatások ellen

Három politikusnő előadásában lesz látható a Vaginamonológok című világhírű mű Párizsban a nemzetközi nőnap előestéjén: Marlene Schiappa, a nők és férfiak egyenjogúságáért felelős államtitkár oldalán Roselyne Bachelot korábbi jobboldali egészségügyi miniszter és Myriam El Khomri, az előző baloldali kormány munkaügyi minisztere lép színpadra március 7-én a Bobino színházban. Az est bevételét a nők elleni erőszak ellen küzdő egyik szervezetnek ajánlotta fel a színház.

A Le Journal du Dimanche (JDD) vasárnap megjelenő francia hetilap tudósítása szerint a próbák már megkezdődtek. „Lenyűgöz a bátorságuk, mert politikusként kritikákkal kell majd szembesülniük” – mondta a lapnak Coralie Miller, az előadás rendezője. A felkérést elsőnként Marlene Schiappa fogadta el, amikor az államfő feleségét, Brigitte Macront kísérte el a szexuális erőszakról szóló színházi előadásra. Az államtitkár javasolta partnerének a két korábbi tárcavezetőt. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.