Erőszakkal vádolják a dél-koreai mozi zsenijét

A rendező új filmjének bemutatását bizonytalan időre elhalasztották.

Lakner Dávid
2018. 03. 08. 15:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már a dél-koreai mozi sztárrendezőjét, Kim Ki-Dukot (Kim Gidok) is szexuális zaklatással vádolják – közölte a The Guardian egy koreai tévé adására hivatkozva. A vádak ráadásul nem is csupán molesztálásról szólnak: egy neve elhallgatását kérő női színész arról beszélt, hogy a rendező, illetve színésze, Cho Jae-hyeon (Cso Dzsehjon) megerőszakolta.

A március 6-án sugárzott tévéműsorban megszólaló nő szerint a kényszerítés azt követően történt, hogy Kim egy forgatókönyv megvitatására hívta őt hotelszobájába. Ekkor Kim, illetve Cho is erőszakot követett el ellene. A nő emellett az MBC-nek elmondta: mikor egy távoli faluban forgattak, a rendező éjjelente zaklatta. Rendszeresen az éjszaka közepén zörgette fel az ajtaját, vagy addig hívogatta, amíg nem válaszolt. Elmondása szerint Kim ráadásul nyíltan beszélt színészével a nők megerőszakolásáról, szinte már versengtek egymással ezt illetően. A nő ezt követően a színészettel is felhagyott, és évekig terápiára járt.

Kim Ki-duk sms-ben reagált az elhangzottakra. Mint az MBC-nek írta, sosem próbálta személyes vágyait kielégíteni a filmrendezői státusa segítségével. Kizárólag megegyezéses szexuális kapcsolatokba bonyolódott – állította.

Cho azonban már múlt hónapban közzétett egy bocsánatkérést a korábban vele szemben felmerült vádakat illetően. A férfit a nyilvánosságra került információk fényében elbocsátották tanári állásából, illetve a vele forgatott televíziós kórházdrámától is. A színész kifejtette, hogy pánikba esett, és bűnösnek mondható. Hozzátette viszont, hogy a hírekben olvasottak egy része távol áll a valóságtól. Bővebben akkor fog minderről beszélni, amikor a nyomozás megkezdődik, mondta.

Egy másik színész nő szerint Kim Ki-duk megalázó meghallgatás során követelte tőle, hogy vetkőzzön meztelenre. Egy harmadik pedig azt állította, a 2013-as Moebius című film forgatása során kötelezte őt olyan szexjelenetre, amely benne sem volt a forgatókönyvben. A vádakat tavaly decemberben a bíróság bizonyíték hiányára hivatkozva ejtette, de a rendezőt ötmillió vonos (egymillió forint) sérelemdíj megfizetésére kötelezték. 

Előbbi színésznő egy hónappal ezelőtt közösségi médiás kampányba is kezdett a Berlinaléval szemben, miután a fesztiválon bemutatták Kim Ki-duk új filmjét, a Human, Space, Time and Humant. A történtek fényében a koreai forgalmazó bizonytalan időre elhalasztotta a film bemutatását.

Kim Ki-duk az egyik legsikeresebb dél-koreai rendező. A Pieta, illetve a Tavasz, nyár, ősz, tél és tavasz című alkotását nevezték a legjobb külföldi filmnek járó Oscar-díjra. Olyan filmjei Magyarországon is sikeresnek számítanak, mint a Bin-Jip – Lopakodó lelkek, Az íj és Az idő. A szex, az erőszak, a nőkkel szembeni bántalmazó viselkedés visszatérő témái műveinek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.