Magyarország az idén Oscar nélkül marad: közvetítés a Los Angeles-i gáláról

A Testről és lélekről helyett egy chilei film kapta a díjat. A gála hozta a papírformát: A víz érintése sokat nyert.

Balogh Roland
2018. 03. 05. 1:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

  • Magyar idő szerint hétfő hajnali két órakor kezdődik a 90. Oscar-gála, az Amerikai Filmakadémia díjátadója. A jubileumról feltehetően jó alaposan megemlékeznek majd az este (nálunk hajnal) folyamán.
  • Az esemény házigazdája Jimmy Kimmel lesz. A komikus, műsorvezető zsinórban másodszor kapta meg a lehetőséget annak ellenére, hogy a tavalyi gálán finoman szólva sem ment minden olajozottan. A ceremóniamesteri rekordot a legendás Bob Hope tartja, aki összesen 19-szer vezetett Oscar-gálát.
  • Kimmel mellett a tavalyi rendezvény két negatív hőse, a Bonnie és Clyde párosa, Faye Dunaway és Warren Beatty is újra felbukkan az Oscaron. Ők ketten jelentették be a legjobb film kategóriájának győztesét tavaly, ám mivel rossz borítékot kaptak, a Holdfény helyett a Kaliforniai álom című alkotást hirdették ki. A kínos baki ellenére idén visszatérhetnek, hogy ismét ők jelentsék be a legjobb filmet. Hogy milyen volt belülről átélni az Oscar történetének egyik legnagyobb malőrjét, elolvashatják itt.
  • A legtöbb jelölést, összesen 13-at idén a Guillermo del Toro rendezte A víz érintése kapta, a Dunkirk nyolc, a Három óriásplakát Ebbing határában hét jelöléssel várja a gálát. Esélylatolgató cikkünket itt olvashatják
  • Bár a meghatározó filmkritikusok korábban egyáltalán nem számoltak Enyedi Ildikó a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában versengő Testről és lélekről című alkotásával, a The Guardian szakírója vasárnap reggeli cikkében már a legfőbb esélyesként említi a filmet.
  • Az év első nagy filmes fesztiválja, a január eleji Golden Globe a szexuális zaklatási botrány elleni harc jegyében telt, a nők feketében vonultak fel a vörös szőnyegen, és többen a Time\'s Up mozgalom kitűzőjét viselték magukon. Az Oscar-gálán is előkerülnek majd társadalmi kérdések, így a floridai iskolai mészárlás után a fegyvertartás szigorításáért küzdők apró narancssárga amerikai zászlót tűznek majd az estélyi ruhájukra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.