idezojelek

Mikrofonerdő? Ugyan már!

Derűs időtöltés a politikai elfekvőből visszanyöszörgő expolitikusok bölcsességeit hallgatni.

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined
Fotó: Balogh Zoltán

Derűs időtöltés a politikai elfekvőből visszanyöszörgő expolitikusok bölcsességeit hallgatni. Például a pártállami impexekben szocializálódott Balázs Péter exkülügyminiszterét, aki hetente tart fejtágító szemináriumot elvadult ellenzéki portálokon – minap a Hírklikknek adott interjújában a magyar külpolitika idei teljesítményét értékelte. Bölcseleteinek visszatérő eleme: Orbán Viktornak harangoztak, elszigetelődött, lefutott stb. Már csak azt nem értjük, akkor meg miért foglalkozik vele reggeltől estig ország-világ, a Die Welttől a CNN-en, BBC-n át a New York Timesig, a Washington Postig…

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezúttal arról beszélt, hogy a magyar miniszterelnök mennyire nem konstruktív, mennyire nem áll elő javaslatokkal, ötletekkel, ellenben örökké vétóz, akadályoz, ellenáll. – Az ilyen szélkakas kormányt a nemzetközi kapcsolatokban nem szokták komolyan venni – tájékoztat Balázs ember. Hogy mégis tele van vele a nemzetközi sajtó, és szinte elvész a mikrofonerdőben? Ugyan már… – A mostani uniós csúcson azután volt minden: kiküldték kávézni, látványosan átléptek rajta.
Ez jött le Balázs Péternek a csúcsról. Talán a cseh kettőt nézte.

Azt is megtudjuk az interjúból, hogy a magyar diplomácia minősége látványosan leromlott, amióta eltávolították a minisztériumból a tapasztalt diplomatagárdát. Az új generáció azt szajkózza, amit parancsba kap. Például hogy erőteljesen lépjenek fel a bírálatokkal szemben. – Ez egyenes út az elhülyüléshez és az eltévelyedéshez – magyarázza Balázs pszichológus. Bezzeg amikor még súlya volt a magyar külpolitikának! Mondjuk Göncz Kinga vagy Balázs bácsi idején. Emlékszünk? Ja, hogy nem emlékszünk? Nem is csoda.

Borítókép: Karácsony Gergely, az MSZP–Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje és Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke kezet fog a Válasszunk! 2018 (V18) fórumán a budapesti Benczúr szállodában 2018. április 4-én. Jobbra Balázs Péter, a V18 elnöke (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Ambrus-Jobbágyi Zsófia avatarja
Ambrus-Jobbágyi Zsófia

A megoldás Budapesten: Szentkirályi Alexandra

Jeszenszky Zsolt avatarja
Jeszenszky Zsolt

Így lett Irán Izrael fő ellensége

Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Magyarország nem volt szószegő

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A rendszerváltás mint tananyag

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.