A The Cochrane Library elnevezésű internetes tudományos adatbázisban közzétett tanulmányhoz Karin Ried és melbourne-i kutatótársai húsz korábbi vizsgálat eredményeit összesítették és elemezték. Valamennyi tanulmány az elmúlt egy évtizedben készült, és kakaótartalmú ételek–italok fogyasztásának hatását kutatta.
Az eredmény azt mutatta, hogy a napi rendszerességgel, néhány héten át elfogyasztott kakaó vagy étcsokoládé átlagosan 2-3 higanymilliméterrel csökkentette a vérnyomást. A csökkenés mértéke jóval kisebb ugyan, mint amennyit a gyógyszerektől elvárnak, de a kutatók szerint összemérhető azzal, amennyit étrendi változtatásokkal el lehet érni.
A felmérésekbe összesen 856 résztvevőt vontak be, akik közül 429-en fogyasztottak naponta 3-100 gramm étcsokit vagy más nagy kakaótartalmú terméket, melyek flavonoltartalma 30 és 1080 milligramm között volt. A többi 427 ember nem fogyasztott kakaót vagy csokoládét.
A flavonolok a kakaón kívül megtalálhatók a zöld teában, a bogyós gyümölcsökben és a vörösborban is. A flavonolvegyületek hatására nitrogén-oxid termelődik a testben, ez segíti az erek ellazulását.