Még erre is jó a csoki

A növényi eredetű flavonolvegyületekben gazdag kakaó vagy étcsokoládé rendszeres fogyasztása némiképp csökkentheti a vérnyomást.

WA
2012. 08. 15. 20:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A The Cochrane Library elnevezésű internetes tudományos adatbázisban közzétett tanulmányhoz Karin Ried és melbourne-i kutatótársai húsz korábbi vizsgálat eredményeit összesítették és elemezték. Valamennyi tanulmány az elmúlt egy évtizedben készült, és kakaótartalmú ételek–italok fogyasztásának hatását kutatta.

Az eredmény azt mutatta, hogy a napi rendszerességgel, néhány héten át elfogyasztott kakaó vagy étcsokoládé átlagosan 2-3 higanymilliméterrel csökkentette a vérnyomást. A csökkenés mértéke jóval kisebb ugyan, mint amennyit a gyógyszerektől elvárnak, de a kutatók szerint összemérhető azzal, amennyit étrendi változtatásokkal el lehet érni.

A felmérésekbe összesen 856 résztvevőt vontak be, akik közül 429-en fogyasztottak naponta 3-100 gramm étcsokit vagy más nagy kakaótartalmú terméket, melyek flavonoltartalma 30 és 1080 milligramm között volt. A többi 427 ember nem fogyasztott kakaót vagy csokoládét.

A flavonolok a kakaón kívül megtalálhatók a zöld teában, a bogyós gyümölcsökben és a vörösborban is. A flavonolvegyületek hatására nitrogén-oxid termelődik a testben, ez segíti az erek ellazulását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.