Mindazok, akik napi rendszerességgel fogyasztanak cukortartalmú üdítőket (kóla- vagy limonádéféléket) sokkal nagyobb eséllyel betegedhetnek meg hasnyálmirigyrákban. Nemrégen zárult le egy kutatás, amelyben 14 éven át 60 000 embert figyeltek meg. Az eredmény megrendítő: azok, akik hetente két vagy több pohár cukrozott üdítőt isznak meg, a betegség kockázatát 87 százalékkal növelik.
Mark Pereira professzor (School of Public Health, University of Minnesota, Egyesült Államok) a következő szavakkal foglalta össze a kutatás tapasztalatát: „A cukor megnövekedett koncentrációja növeli az inzulin szintjét a szervezetben. Úgy gondoljuk, ez hozzájárul a rákos sejtek növekedéséhez.”
A gyümölcslevek biztonságosan fogyasztható, hiszen hozzáadott cukrot nem tartalmaznak akkor koncentrációban, mint a fent említett üdítőitalok.
87 százalékos kockázat: egyenes út a rák felé
Ha hinni lehet egy friss amerikai kutatásnak, akkor az emberiség tekintélyes része önszántából, díszlépésben menetel a rákos megbetegedések felé.
2012. 11. 28. 10:26
Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!
- Iratkozzon fel hírlevelünkre
- Csatlakozzon hozzánk Facebookon és Twitteren
- Kövesse csatornáinkat Instagrammon, Videán, YouTube-on és RSS-en
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!