Szétbombázza a tej a ráksejteket

A rosszindulatú vastagbéldaganat előfordulását és növekedését is gátolja a tejben lévő egyik fehérje – mutatta ki egy új vizsgálat.

kn
2012. 12. 18. 11:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rosszindulatú vastagbéldaganat előfordulását és növekedését is gátolja a tejben lévő egyik fehérje – mutatta ki egy új vizsgálat. A svéd Lund Egyetem munkacsoportjának kutatása során a lactoferricin4-14 tejfehérje fékezte a ráksejtek ultraibolya fény hatására bekövetkező, rosszindulatú változását, kárt téve a ráksejtek DNS-ében. Az alacsony zsírtartalmú tej rákmegelőző hatását több korábbi vizsgálat is igazolta. Egy tavaly megjelent amerikai tanulmány szerint a rendszeresen tejet ivó gyerekek 40 százalékkal kisebb eséllyel betegszenek meg felnőttkorukban vastagbél rákkal, a tejet rendszeresen fogyasztó, 55 évnél idősebb nők esetében pedig 47 százalékkal kevesebb rákos megbetegedés fordul elő – olvasható a Premier Kommunikációs Iroda közleményében.

A titokzatos laktoferricin4-14

Stina Oredsson, a svéd Lund Egyetem professzora és munkacsoportja a laktoferricin4-14 tejfehérje kutatásával foglalkozik. A svéd szakemberek eredményei bizonyították, hogy a tejben található laktoferricin4-14 fehérje hosszú távon jelentősen gátolja a vastag- és végbélráksejtek szaporodását, növekedését. Hatására ugyanis az emberi szervezetben jelenlévő ráksejtek életciklusa megnyúlik – olvasható a Premier Kommunikációs Iroda közleményében.

A második leggyakoribb daganattípus

„A kutatás során a ráksejteket ezzel a fehérjével kezelték, amely károsította azok DNS szerkezetét, gátolva a vastag- és végbél daganatos megbetegedés kialakulását” – mondta Matos Lajos kardiológus, a tanulmány ismertetője. „Magyarországon a tüdőrák után sajnos ez a második leggyakoribb daganattípus, ezért is nagy horderejű a friss kutatási eredmény” – tette hozzá a szakember. A fehérje kedvező tulajdonságának magyarázata, hogy az Lfcin4-14 befolyásolja a ráksejtek dezoxiribonukleinsav – DNS – változását ultraibolya fényre.

Az üstökös technika

A munkacsoport először ultraibolya sugárzással kezelte a vastagbélrák sejteket, majd ezt megismételte Lfcin4-14 jelenlétében és anélkül is. A DNS károsodását érzékeny mérési eljárással mutatták ki, amelynek neve üstökös technika. A DNS-károsodott daganatsejtek alakja üstökösre emlékeztet, amelyek jellegzetes csóvát húznak maguk után, a DNS-károsodás mértékét pedig az üstökös fejének és csóvájának arányából lehet megítélni. Az ultraibolya fény hatására sokkal több üstökös látszott, mint mikor Lfcin4-14-gyel történő kezelés után alkalmazták az ultraibolya sugarakat. Különböző, további sejtjelző technikák segítségével sikerült igazolni, hogy a tejfehérje valóban a beteg sejt DNS károsodása útján hat.

Nem csak finom, jótékony hatással is bír

A tej nem csak finom ital, de a szervezet zavartalan működéséhez szükséges tápanyagok legfontosabb forrása. Dietetikusok az egészséges táplálkozás részeként napi 0,5 liter tej fogyasztását javasolják, amely hozzájárul az egészséges életmódhoz és számos betegség megelőzését segíti.

Vastagbélrák: évente félmillió halott

Világszerte évente félmillió, Magyarországon pedig évente ötezer ember veszti életét rosszindulatú vastagbéldaganat következtében. A világon minden esztendőben átlagosan egymillió az új megbetegedések száma. Statisztikák szerint 2008 óta ez a fajta rák a nők körében a második, a férfiak csoportjában pedig a harmadik leggyakoribb daganatféle.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.