Egészségünkre! A pezsgő gátat vethet a felejtésnek

A legfrissebb kutatások eredményei alapján azt állítják a tudósok, hogy a pezsgő fogyasztása meggátolhatja a demencia fejlődését.

2013. 05. 13. 14:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem véletlenül kívánjuk egymásnak koccintáskor, hogy egészségünkre. A brit Reading Egyetem kutatói újabb konkrét bizonyítékot találtak arra, hogy az alkoholos italok mértékkel történő fogyasztása egészségügyi szempontból erősen javallott. A pezsgőről van szó: a tudósok szerint korunk egyik széles körű, és a jövőben várhatóan még jobban elterjedő betegségével – a demenciával, azaz az Alzheimer-kórral – szemben segítheti az emberiség harcát.

Egészen pontosan a hagyományos módon pinot noir, pinot meunier és chardonnay szőlőfajtákból készült pezsgőben található fenolsavak segítik a memória javulását.

A kutatócsoportot vezető Jeremy Spencer biokémia-professzor szerint a 40. életévüket betöltött személyek esetében heti három pohár pezsgő elfogyasztása már jelentősen támogatja az emlékezőtehetséget. A kísérletek természetesen eddig csak patkányokon zajlottak.

„A kísérlet eredménye drámai volt. Miután a patkányok rendszeresen fogyasztottak pezsgőt, egy, a memória szempontjából kiemelten fontos fehérje mennyisége 200 százalékkal nőtt” – mesélte Spencer professzor.

A biokémikusok a buborékos kísérlet keretében hat héten át naponta adtak pezsgőt a kísérleti állatoknak, majd hagyták, hogy megkeressék elrejtett csemege falatjukat. Öt perc múltán a már megismert helyre újabb falatot rejtettek. A pezsgőt nem fogyasztó patkányok 50, míg a pezsgőzők 70 százalékos arányban voltak sikeresek.

Spencer professzor most azt tervezi, hogy emberekkel indít kísérletet, egy 65 főből álló, 50-60 év feletti csoporttal, akiknek három éven át kellene rendszeresen pezsgőt inniuk. Vélhetően nem lesz nehéz önkéntesek találni a kísérlethez

Annak ellenére, hogy a kutatások egyre több jó eredményt mutatnak ki a mértékkel fogyasztott alkohol pozitív hatásáról, mégis óvatosan kell kezelni ezeket a híreket. Ismerni véljük például a vörös bor vérnyomáscsökkentő hatását, de ez nem bizonyított. Ugyanakkor vannak olyan tanulmányok, amelyek az alkohol negatív hatásait dokumentálják – bizonyos mennyiség felett például halálos az agysejtekre.

A német addiktológiai központ ajánlása szerint az alacsony kockázattal elfogyasztható alkohol mennyisége legfeljebb 12 gramm tiszta alkohol (körülbelül egy pohár sört) a nők és 24 gramm tiszta alkohol (körülbelül két pohár sör) a férfiak esetében, de hetente legalább két alkoholmentes napot is javasolnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.