Nem véletlenül kívánjuk egymásnak koccintáskor, hogy egészségünkre. A brit Reading Egyetem kutatói újabb konkrét bizonyítékot találtak arra, hogy az alkoholos italok mértékkel történő fogyasztása egészségügyi szempontból erősen javallott. A pezsgőről van szó: a tudósok szerint korunk egyik széles körű, és a jövőben várhatóan még jobban elterjedő betegségével – a demenciával, azaz az Alzheimer-kórral – szemben segítheti az emberiség harcát.
Egészen pontosan a hagyományos módon pinot noir, pinot meunier és chardonnay szőlőfajtákból készült pezsgőben található fenolsavak segítik a memória javulását.
A kutatócsoportot vezető Jeremy Spencer biokémia-professzor szerint a 40. életévüket betöltött személyek esetében heti három pohár pezsgő elfogyasztása már jelentősen támogatja az emlékezőtehetséget. A kísérletek természetesen eddig csak patkányokon zajlottak.
„A kísérlet eredménye drámai volt. Miután a patkányok rendszeresen fogyasztottak pezsgőt, egy, a memória szempontjából kiemelten fontos fehérje mennyisége 200 százalékkal nőtt” – mesélte Spencer professzor.
A biokémikusok a buborékos kísérlet keretében hat héten át naponta adtak pezsgőt a kísérleti állatoknak, majd hagyták, hogy megkeressék elrejtett csemege falatjukat. Öt perc múltán a már megismert helyre újabb falatot rejtettek. A pezsgőt nem fogyasztó patkányok 50, míg a pezsgőzők 70 százalékos arányban voltak sikeresek.
Spencer professzor most azt tervezi, hogy emberekkel indít kísérletet, egy 65 főből álló, 50-60 év feletti csoporttal, akiknek három éven át kellene rendszeresen pezsgőt inniuk. Vélhetően nem lesz nehéz önkéntesek találni a kísérlethez
Annak ellenére, hogy a kutatások egyre több jó eredményt mutatnak ki a mértékkel fogyasztott alkohol pozitív hatásáról, mégis óvatosan kell kezelni ezeket a híreket. Ismerni véljük például a vörös bor vérnyomáscsökkentő hatását, de ez nem bizonyított. Ugyanakkor vannak olyan tanulmányok, amelyek az alkohol negatív hatásait dokumentálják – bizonyos mennyiség felett például halálos az agysejtekre.
A német addiktológiai központ ajánlása szerint az alacsony kockázattal elfogyasztható alkohol mennyisége legfeljebb 12 gramm tiszta alkohol (körülbelül egy pohár sört) a nők és 24 gramm tiszta alkohol (körülbelül két pohár sör) a férfiak esetében, de hetente legalább két alkoholmentes napot is javasolnak.