A túl sok réz Alzheimer-kór kialakulásához vezethet

A réz fontos nyomelem a szervezet számára, mégis lehetséges, hogy szerepe van a súlyos betegség kialakulásában.

2013. 08. 25. 16:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az új amerikai kutatás azt tárta fel, hogy az „elbutulás” okának tartott fehérje eltávolításáért küzdő agy nagy mennyiségű rezet bocsátott ki – idézi a BBC hírszolgálata az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) megjelent tanulmányt.

A réz az emberi étrend alapvető alkotóeleme, a szervezetnek szüksége van rá. A vezetékes víz rézcsöveken érkezik, a vörös hús, a kagyló, a zöldségek és a gyümölcsök is jó forrásai ennek a nyomelemnek.

A New York-i Rochester Egyetem kutatócsoportja egereken végzett kísérleteiből arra következtetett, hogy a réz hatással van arra a folyamatra, amellyel a vér az agyat védelmezi. Azoknak az egereknek, amelyeknek ivóvize több rezet tartalmazott, több réz épült be az agyi ereibe. A kutatók szerint ez befolyásolta a védelem működését, azaz megnehezítette, hogy az agy megszabaduljon a béta-amiloid nevű fehérjétől. Az Alzheimer-kór egyik jele az amiloidlerakatok kialakulása a pusztuló agyban.

Az átlagéletkor folyamatos emelkedésével bizonyos betegségek egyre nagyobb szerephez jutnak az emberek életében. Ilyen például a szellemi leépülést jelentő demencia. Számos kutatás próbálja megfejteni az Alzheimer-kór kialakulásának mechanizmusát és megelőzésének lehetőségeit. Egyik-másik roppant egyszerűnek tűnik, de amint a kialakulás, úgy a megelőzés is roppant összetett.

„Úgy tűnik, idővel a réz annyira felhalmozódik, hogy hátráltatja a folyamatot, amely az agyból kiválasztja a béta-amiloidot. A réz az amiloid termelődését is elősegíti, tehát kétszeres a kár: megakadályozza a kiürülését, miközben fokozza a képződését” – magyarázta Rashid Deane, a kutatás vezetője.

Nincs azonban egyetértés a réz és az Alzheimer-kór összefüggését illetően. A Keele Egyetem biokémikusa, Chris Exley ellenkező eredményre jutott: „Legutóbbi munkánk során azt fedeztük fel, hogy az öregedéssel és az Alzheimer-kórral csökken az agy teljes rézszintje. Azt is bizonyítottuk, hogy a réz kisebb mennyisége összefügg az agyszövetek kiterjedtebb amiloidlerakódásaival” – kommentálta a tanulmányt Exley.

„Ugyan a friss kutatás segít megérteni, hogyan segíti elő a réz az Alzheimer-kór kialakulását az egerekben, az eredményt további kísérleteknek kell megerősíteniük. Túl korai lenne arra következtetni, hogy a normális rézbevitel hatással lenne az emberi Alzheimer-kór kialakulására vagy súlyosbodására” – mondta Eric Karran, a brit Alzheimer-kutató Intézet munkatársa.

„A réz a szervezet számára nélkülözhetetlen nyomelem. Ezeket a kutatási eredményeket óvatosan kell fogadni, és nem szabad kizárni a rezet az étrendből. Szerepét további kutatásoknak kell pontosítaniuk” – tett hozzá Doug Brown, a brit Alzheimer-társaság munkatársa.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.