Az új amerikai kutatás azt tárta fel, hogy az „elbutulás” okának tartott fehérje eltávolításáért küzdő agy nagy mennyiségű rezet bocsátott ki – idézi a BBC hírszolgálata az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) megjelent tanulmányt.
A réz az emberi étrend alapvető alkotóeleme, a szervezetnek szüksége van rá. A vezetékes víz rézcsöveken érkezik, a vörös hús, a kagyló, a zöldségek és a gyümölcsök is jó forrásai ennek a nyomelemnek.
A New York-i Rochester Egyetem kutatócsoportja egereken végzett kísérleteiből arra következtetett, hogy a réz hatással van arra a folyamatra, amellyel a vér az agyat védelmezi. Azoknak az egereknek, amelyeknek ivóvize több rezet tartalmazott, több réz épült be az agyi ereibe. A kutatók szerint ez befolyásolta a védelem működését, azaz megnehezítette, hogy az agy megszabaduljon a béta-amiloid nevű fehérjétől. Az Alzheimer-kór egyik jele az amiloidlerakatok kialakulása a pusztuló agyban.
Az átlagéletkor folyamatos emelkedésével bizonyos betegségek egyre nagyobb szerephez jutnak az emberek életében. Ilyen például a szellemi leépülést jelentő demencia. Számos kutatás próbálja megfejteni az Alzheimer-kór kialakulásának mechanizmusát és megelőzésének lehetőségeit. Egyik-másik roppant egyszerűnek tűnik, de amint a kialakulás, úgy a megelőzés is roppant összetett.
„Úgy tűnik, idővel a réz annyira felhalmozódik, hogy hátráltatja a folyamatot, amely az agyból kiválasztja a béta-amiloidot. A réz az amiloid termelődését is elősegíti, tehát kétszeres a kár: megakadályozza a kiürülését, miközben fokozza a képződését” – magyarázta Rashid Deane, a kutatás vezetője.
Nincs azonban egyetértés a réz és az Alzheimer-kór összefüggését illetően. A Keele Egyetem biokémikusa, Chris Exley ellenkező eredményre jutott: „Legutóbbi munkánk során azt fedeztük fel, hogy az öregedéssel és az Alzheimer-kórral csökken az agy teljes rézszintje. Azt is bizonyítottuk, hogy a réz kisebb mennyisége összefügg az agyszövetek kiterjedtebb amiloidlerakódásaival” – kommentálta a tanulmányt Exley.
„Ugyan a friss kutatás segít megérteni, hogyan segíti elő a réz az Alzheimer-kór kialakulását az egerekben, az eredményt további kísérleteknek kell megerősíteniük. Túl korai lenne arra következtetni, hogy a normális rézbevitel hatással lenne az emberi Alzheimer-kór kialakulására vagy súlyosbodására” – mondta Eric Karran, a brit Alzheimer-kutató Intézet munkatársa.
„A réz a szervezet számára nélkülözhetetlen nyomelem. Ezeket a kutatási eredményeket óvatosan kell fogadni, és nem szabad kizárni a rezet az étrendből. Szerepét további kutatásoknak kell pontosítaniuk” – tett hozzá Doug Brown, a brit Alzheimer-társaság munkatársa.