A csiangszui betegség-ellenőrzési és -megelőzési tartományi központ tudósai 1424 tüdőrákos és 4500 egészséges felnőttet vontak be a hosszú távú kutatásba.
A résztvevők mindegyikét részletesen kikérdezték táplálkozásáról, életmódjáról, szokásairól, köztük arról, hogy milyen gyakran fogyaszt nyers fokhagymát és dohányzik-e – ismertette a tanulmányt a The Daily Telegraph online kiadása.
Az eredmények szerint a legalább hetente kétszer nyers fokhagymát fogyasztók jóval kisebb arányban estek áldozatul a tüdőráknak, akkor is, ha dohányosok voltak vagy ki voltak téve a felhevített főzőolaj füstjének, ami szintén komolyan növeli a rákkockázatot.
A rendszeresen fokhagymát evőknél 44 százalékkal kisebb volt a tüdőrák kialakulásának veszélye, a dohányosok estében pedig 30 százalékkal alacsonyabb kockázatot találtak.
Az nem derült ki a tanulmányból, hogy a hőkezelt fokhagymának is van-e ilyen hatása. Korábbi kutatások azt mutatták, hogy ha a gerezdet összetörik vagy feldarabolják, az allicinnek nevezett fontos kémiai összetevő szabadul fel. Ez csökkenti a szervezetben kialakult gyulladást és antioxidánsként működik. Más vizsgálatok szerint a fokhagyma megfázásra is jó, illetve a kórházi szuperbaktériumok és malária ellen is bevethető. A tanulmányt jegyző kínai tudósok szerint a fokhagyma potenciálisan alkalmas a tüdőrák kialakulásának megelőzésére.
A rendszeres CT-vizsgálat 20 százalékkal is csökkentheti a nagyon régóta erősen dohányzók tüdőrákos halálozási arányát – mutatta ki egy új amerikai tanulmány.
Évente 12 ezer tüdőrákos beteg életét lehetne megmenteni alacsony dózisú komputertomográfos (LDCT) szűréssel az Egyesült Államokban. Még ma is mintegy 43 millióan rabjai a cigarettának. Ha nem tudnak leszokni szenvedélyükről, felük dohányzás okozta betegségben – például tüdőrákban – fog meghalni.
Évente 7,6 millióan halnak meg rákban a világon. A számadat sokkoló, különösen, hogy a halállista második helyén Magyarország foglal helyet: 100 ezer férfiból évente csak Magyarországon 255 veszti életét a gyilkos kór következtében.