A rozs és búza keverékéből készített, puha szélű kenyér nagy segítséget jelent a rágási és nyelési nehézségekkel küzdő embereknek – mondta el Joachim Schmitt, a Fuldai Főiskola élelmiszermérnöke. A szakember kiemelte, hogy a szögletes formájú kenyér különösen gazdag ballaszt- és ásványi anyagokban, például kalciumban és magnéziumban.
„Ilyen kombinációban a héj nélküli, tápanyagban különösen gazdag kenyerünk egész Németországban egyedülálló” – hangsúlyozta Schmitt. Eddig csak szanatóriumok, idősotthonok lakói próbálhatták ki az új fejlesztést, ők pozitívan értékelték a kenyeret. A kutatók az év végéig lezárják a projektet, és partnereikkel 2015-ben piacra dobják a terméket.
A demográfiai változásokat tekintve egyre nagyobb igény lesz megfelelő élelmiszerekre az idősek számára a Német Táplálkozási Tanács és a Német Pékipari Akadémia szerint.