Az amerikai betegségmegelőző szolgálatok kutatócsoportja egy 2003-ban készült tanulmányt aktualizált, azzal kiegészítve, hogy az E-vitamin és a béta-karotin táplálékkiegészítők hatástalannak bizonyultak az Egyesült Államokban a két legtöbb halálesettel végződő betegségfajta, a daganatos és a szív- és érrendszeri betegségek esetében. Következtetéseik több tudományos kutatáson alapulnak, amelyek szerint a béta-karotin és az E-vitamin nem használ, sőt a béta-karotin inkább ártalmas, mint hasznos.
„Az E-vitamin szedése nem jár előnyökkel, a béta-karotin szedése pedig növeli a tüdőrák kockázatát az erre a betegségre hajlamos emberek esetében” – összegezte megállapításaikat Michael LeFebre, a kutatócsoport társelnöke. „A szív- és érrendszeri megbetegedések fontos szerepet játszanak az Egyesült Államok közegészségügyi helyzetében, és minden olyan módszer után kutatunk, amely segíthet megakadályozni ezen megbetegedések kialakulását” – mondta a munkacsoport elnöke, Virginia Moyer.
A kutató szerint nem találtak elegendő bizonyítékot arra, hogy eldönthessék, a tápanyagok – külön vagy kombináltan történő – szedése segíti-e a szív- és érrendszeri, illetve a rákos megbetegedések megelőzését. A vitaminok nem bizonyított hatásával kapcsolatos rendszeres figyelmeztetések ellenére sokan továbbra is szednek vitaminokat. A felnőtt amerikaiak mintegy fele szedett már legalább vitaminos táplálékkiegészítőt 2007 és 2010 között.
Terhes nők számára időnként javasolják folsavat tartalmazó vitaminok, illetve idős embereknek csontritkulás ellen D-vitamin szedését. A kutatócsoport e vitaminok szedése helyett viszont inkább a kiegyensúlyozott táplálkozást, gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonák, alacsony zsírtartalmú tejterméket és hal fogyasztását tanácsolja. Az orvos szakértőkből álló munkacsoport ajánlásai az Annals of Internal Medicine című szakfolyóirat február 24-i számában jelentek meg.