Egy amerikai–szingapúri kutatócsoport három, összesen mintegy 120 ezer főre – többségükben egészségügyi dolgozókra – kiterjedő kutatást összegezve arra a következtetésre jutott, hogy összefüggés van a négy év alatt napi másfél csészével több kávé fogyasztása és a gyakoribb, 2-es típusú cukorbetegség kialakulása kockázatának 11 százalékos csökkenése között.
A Frank Hu, a bostoni Harvard egyetem kutatója vezette és a Diabetologia című szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerzői azt is megfigyelték, hogy a kávéfogyasztás napi két csészével való csökkentése 18 százalékkal növelte a diabétesz kialakulásának a kockázatát. A kutatók ugyanarra az eredményre jutottak, bármekkora volt is a kezdeti elfogyasztott kávémennyiség.
Napi egy-két csésze kávé elfogyasztása csökkentheti a vastagbélrák kialakulásának kockázatát – sugallják egy új tanulmány eredményei.
A kávéfogyasztás nem fokozza sem az agyvérzés, sem a szívbetegségek kockázatát – derült ki egy nagy léptékű nemzetközi kutatás eredményeiből.
Spanyol kutatók szerint étrend-kiegészítők bioalapanyagaként szolgálhat a kávézacc, mivel egészséget védő antioxidánsok gazdag forrása.
A Science Media Center által idézett tudósok óvtak azonban az eredmény túlértékelésétől. „A tanulmányból semmilyen kávéfogyasztási ajánlást nem lehet levonni” – hangsúlyozták, hozzátéve, hogy az csak a fogyasztás változásával foglalkozik, nem pedig az abszolút elfogyasztott mennyiségekkel, és kizárólag a kávénak a diabétesz kockázatára gyakorolt rövid távú hatására tér ki. A kutatók semmilyen összefüggést nem találtak a koffeinmentes kávé, illetve a tea fogyasztásának növelése, illetve a cukorbetegség kockázata között.
A javarészt az Amerikai Kardiológiai Társaság által finanszírozott tanulmány egyik szerzője a Nestectől, a Nestlé egyik leányvállalatától kapott kutatási ösztöndíjat a kávéfogyasztásnak az inzulinérzékenységre gyakorolt hatásai tanulmányozására.