Bacon, virsli, kolbász – a rákkeltő húsok

A feldolgozott hús növelheti a hasnyálmirigyrák kialakulásának kockázatát.

SzE
2014. 07. 13. 13:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A British Journal of Cancer új szemléjében ugyanis kapcsolatot vélt felfedezni a feldolgozott húsok – mint az angolszalonna vagy a kolbász – és a hasnyálmirigyrák kialakulásának fokozott kockázata között.

Naponta plusz 50 gramm ezekből a húsokból már elég ahhoz, hogy az említett rák kialakulási esélyét 19 százalékkal megnöveljük – adta hírül a BBC. Ha pedig napi extra 100 grammot fogyasztunk, a kockázat 38 százalékra nőhet!

„A tanulmány szerzői szerint ennek az egyik oka az lehet, hogy bizonyos vegyszerek, melyeket a húskészítmények előállítása során használnak, a szervezetünkben különösen káros anyagokká alakulnak, melyek a DNS-ünkre is hatással lehetnek, és növelhetik a rák valószínűségét” – közölte Jessica Harris, a Cancer Research UK egészségügyi menedzsere a Sky Newsnak.

A BBC News azonban hangsúlyozta, hogy a hasnyálmirigyrák teljes kialakulási kockázata viszonylag alacsony. Mindemellett más kutatások pedig a feldolgozott húsok és más rákfajták közti kapcsolatot mutatták ki, beleértve a végbélrákot is.

A Karolinska Institute (az orvosi Nobel-díjról döntő svéd egyetem) kutatói 11 különböző tanulmány adatait dolgozták fel, és összesen 6643 hasnyálmirigyrákos esettel foglalkoztak – számolt be a Guardian.

„A hasnyálmirigyráknak igen alacsony a túlélési rátája” – mondta el a külföldi lapnak Susanna Larsson kutató. „Tehát ha sikerül hamar diagnosztizálni, akkor is nagyon fontos, hogy megértsük, mitől alakulhatott ki a kór, mi növelhette a kialakulásának esélyét.”

Ám nemcsak bizonyos rákok kialakulási esélye nő ezekkel a húskészítményekkel, hanem a diabétesz kockázata is. Tavaly a Harvard egyetem kutatói felfedezték, hogy azok, akik 100 gramm feldolgozott húst ettek naponta – körülbelül 2 szelet bacont vagy egy hot dogot –, 51 százalékos eséllyel lettek cukorbetegek.

Azoknál pedig, akik 100 gramm feldolgozatlan vörös húst fogyasztottak el, ez a szám mindössze 19 százalék – áll az American Journal of Clinical Nutrition tanulmányában.

A magyar táplálkozási szokásokat nézve egy dolgot biztosan megállapíthatunk: nagyon szeretjük a húst. Évente ugyanis átlagosan 56,7 kilogrammot fogyasztunk fejenként. Arról, hogy mennyire egészséges, megoszlanak a vélemények. Íme kilenc tény arról az ételről, amely 90 százalékos eséllyel kerül mindennap az asztalunkra.

Fogódzkodjanak meg: közel 50 milligramm C-vitamin van tíz dekagramm szalámiban. Ezt a megdöbbentő adatot a bajorországi fogyasztóvédők érdekvédelmi központja tette közzé. Na de hogy kerül a szalámiba a C-vitamin? Erről bővebben itt olvashat, ahogy arról is, hogy ez jellemző-e a magyar szalámira.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.