A British Journal of Cancer új szemléjében ugyanis kapcsolatot vélt felfedezni a feldolgozott húsok – mint az angolszalonna vagy a kolbász – és a hasnyálmirigyrák kialakulásának fokozott kockázata között.
Naponta plusz 50 gramm ezekből a húsokból már elég ahhoz, hogy az említett rák kialakulási esélyét 19 százalékkal megnöveljük – adta hírül a BBC. Ha pedig napi extra 100 grammot fogyasztunk, a kockázat 38 százalékra nőhet!
„A tanulmány szerzői szerint ennek az egyik oka az lehet, hogy bizonyos vegyszerek, melyeket a húskészítmények előállítása során használnak, a szervezetünkben különösen káros anyagokká alakulnak, melyek a DNS-ünkre is hatással lehetnek, és növelhetik a rák valószínűségét” – közölte Jessica Harris, a Cancer Research UK egészségügyi menedzsere a Sky Newsnak.
A BBC News azonban hangsúlyozta, hogy a hasnyálmirigyrák teljes kialakulási kockázata viszonylag alacsony. Mindemellett más kutatások pedig a feldolgozott húsok és más rákfajták közti kapcsolatot mutatták ki, beleértve a végbélrákot is.
A Karolinska Institute (az orvosi Nobel-díjról döntő svéd egyetem) kutatói 11 különböző tanulmány adatait dolgozták fel, és összesen 6643 hasnyálmirigyrákos esettel foglalkoztak – számolt be a Guardian.
„A hasnyálmirigyráknak igen alacsony a túlélési rátája” – mondta el a külföldi lapnak Susanna Larsson kutató. „Tehát ha sikerül hamar diagnosztizálni, akkor is nagyon fontos, hogy megértsük, mitől alakulhatott ki a kór, mi növelhette a kialakulásának esélyét.”
Ám nemcsak bizonyos rákok kialakulási esélye nő ezekkel a húskészítményekkel, hanem a diabétesz kockázata is. Tavaly a Harvard egyetem kutatói felfedezték, hogy azok, akik 100 gramm feldolgozott húst ettek naponta – körülbelül 2 szelet bacont vagy egy hot dogot –, 51 százalékos eséllyel lettek cukorbetegek.
Azoknál pedig, akik 100 gramm feldolgozatlan vörös húst fogyasztottak el, ez a szám mindössze 19 százalék – áll az American Journal of Clinical Nutrition tanulmányában.
A magyar táplálkozási szokásokat nézve egy dolgot biztosan megállapíthatunk: nagyon szeretjük a húst. Évente ugyanis átlagosan 56,7 kilogrammot fogyasztunk fejenként. Arról, hogy mennyire egészséges, megoszlanak a vélemények. Íme kilenc tény arról az ételről, amely 90 százalékos eséllyel kerül mindennap az asztalunkra.