Fogódzkodjanak meg: közel 50 milligramm C-vitamin van tíz dekagramm szalámiban. Hasonló mennyiségű almában ennek a mennyiségnek mindössze töredéke, 12 milligramm található – ezt a kedélyborzolásra igen alkalmas tényt a bajorországi fogyasztóvédők érdekvédelmi központja hozta nyilvánosságra. Innentől kezdve „a napi szalámi az orvost távol tartja” mondást kell használni a „napi egy alma az orvost távol tartja” helyett. A szalámi, amelyet eddig csak zsírbombaként ismertünk, most új oldalát villantotta meg előttünk. Na de hogy kerül bele C-vitamin?
A felfedezés – annak ellenére, hogy pontos eredmények még nincsenek – zavarba ejtő. A szalámiban található C-vitamin nem más, mint az E300 nevű adalékanyag, vagyis a mesterséges C-vitamin, az aszkorbinsav. Ezt az adalékanyagot számos élelmiszerben használják, mivel növeli a termékek eltarthatóságát, illetve megőrzi eredeti színét. A levegővel és más adalékanyagokkal érintkezve a hús hamar elveszti szép piros színét, és gusztustalan szürke lesz, az aszkorbinsavnak köszönhetően azonban megőrzi szép élénk piros színét.
Különösen sok E300 található a kész salátákban, valamint a burgonyában, tésztában, gyümölcs- és zöldségkonzervekben, fagyasztott élelmiszerekben, gyümölcslevekben, lekvárokban, befőttekben, zselékben, kenyerekben, sőt még a sörben és a borban is.
Nagyobb a kockázata a vesekő kialakulásának azoknál a férfiaknál, akik rendszeresen szednek C-vitamint – derítette ki egy svéd tanulmány.
A C-vitamin gátolja a melanóma és a mellrák növekedését egy amerikai kutatócsoport szerint, amelynek tagjai a legrangosabb onkológiai szakfolyóirat, az International Journal of Oncology idei első számában közölték megállapításaikat.
A szakértők szerint a vitamintabletták nagy dózisban károsak lehetnek az egészségre. A Biology Letters szaklapban publikált állatkísérlet kimutatta, hogy a nagy dózisú C- és E-vitaminnal táplált pockok esetében akár negyedével csökkent a várható élettartam.
Ha hihetünk a bajor fogyasztóvédőknek, akkor akár azt is gondolhatnánk, hogy a szalámi egészségesebb, mint az alma. Természetesen ez messze nincs így. Az alma egész palettát felsorakoztat az immunrendszer erősítésére igen alkalmas vitaminokból – hangsúlyozta Daniela Krehl táplálkozási szakértő. Ezenfelül sok pektint tartalmaz; a rost nemcsak az emésztést serkenti, hanem a koleszterinszintet is csökkenti.