Még a járásban is segít az étcsokoládé

Az étcsokoládé fogyasztása segíti a láb artériás betegségében szenvedő 60 éven felülieket.

kn
2014. 07. 03. 16:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Perifériás érbetegségben szenvedő 60 év felettiek körében végzett vizsgálatukban az olasz szakemberek kimutatták, hogy étcsokoládé elfogyasztása után két órával a résztvevők nagyobb távolságot tudtak megtenni, hosszabb ideig voltak képesek járni.

Ebben a betegségben beszűkülnek a láb perifériás vénái, és hatással lehet a has, a kezek és a fej vérellátására is. A csökkentett véráramlás fájdalmat, görcsöket, a láb és a csípő fáradtságát okozza járás közben.

A tanulmány készítésébe bevont 14 férfi és hat nő – 60 és 78 év közötti betegek – segítség nélkül tudott járni az étcsokoládé elfogyasztása után, ám ha tejcsokoládét ettek, annak nem volt semmilyen hatása. Az Amerikai Szívtársaság folyóiratában közzétett tanulmányukban a kutatók úgy vélték, hogy a kakaóban található polifenolok csökkenthették a szövetkárosodást, javították a véráramlást a perifériás artériákban – olvasható a The Daily Telegraph brit napilap honlapján.

A betegek járását futópadon vizsgálták reggel, majd két órával 40 grammnyi csokoládé elfogyasztása után. A teszt során használt étcsokoládé 85 százalékos kakaótartalmú volt, azaz igen gazdag polifenolokban. A tejcsokoládénak 30 százalék alatti volt a kakaótartalma, azaz kevesebb polifenolt tartalmazott.

Az étcsokoládé elfogyasztása után a betegek átlagban 15 százalékkal hosszabb ideig és 11 százalékkal nagyobb távolságot tudtak megtenni, mint a reggeli mérések során. Sem a távolság, sem az idő nem javult, ha tejcsokoládét ettek. Bár a javulás mérsékelt volt, ezeknek a betegeknek az életminőségére fontos hatást gyakorolt – idézte Lorenzo Loffredót, a római egyetem kutatóját, a tanulmány társszerzőjét a brit lap.

A nitrogén-monoxid szintje, amely összefüggésben van a jobb véráramlással, magasabb volt az étcsokoládét fogyasztók vérében. (A nitrogén-monoxid fontos szerepet játszik a sejtmozgásban, sejtlélegzésben.) Megfigyelések és más laboratórium kísérletek alapján a kutatók úgy vélik, hogy a magasabb nitrogén-monoxid-szint lehet a felelős a perifériás vénák kitágításáért és a járóképesség javulásáért. A szakemberek hangsúlyozzák, hogy egy nagyobb méretű hosszabb távú tanulmányban kell megerősíteni eredményeiket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.