A zöldséglevek, avagy a nagy turmixhazugság

Valóban méregtelenítenek, fogyasztanak a zöldségből készült levek? Íme a nagy leleplezés.

kn
2014. 09. 26. 19:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vékony és szép – hála a nyers ételeknek. Olyan sztárok, mint Gwyneth Paltrow, Drew Barrymore és Collin Farrel arra esküsznek, hogy a turmixoktól maradnak egészségesek és fittek. Miért van az, hogy bár nincsen csodatévő erejük, mégis a zöld levek után nyúlunk, ha méregteleníteni, vagy fogyni akarunk? – ennek járt utána a Focus.de.

Ha másfél hétig csak zöldségturmixon élünk, akkor különböző jótékony hatásokat tapasztalhatunk magunkon: csökkenek a kilók, testünk megszabadul a méreganyagoktól, ennek következtében sugárzóan szépnek érezhetjük magunkat. És ehhez csak némi zöldségre és egy turmixgépre van szükségünk.

Állítólag meg lehet szokni a léböjtkúrát, ez a fajta diéta ugyanis követhető: tíz napig csak folyékony zöld kásán szabad élni, semmi mást nem vehetünk magunkhoz. Nem fogják elhinni, de Victoria Boutenko, a zöldségturmix-diéta feltalálója Green for Life című könyvében azzal indokolja a kúra jótékony hatását, hogy a majmok is csak leveleket, gyümölcsöt esznek, mégsem betegek sohasem. Vagyis, ha a majmoknak ez ennyire jó, akkor biztosan az embernek is – legalábbis erre a következtetésre jutott a léböjtkúra kitalálója. Csakhogy a levelek nem az emberi emésztésre vannak kitalálva, darálva viszont sokkal könnyebben emészthető ez a zöld táplálék. A képlet egyszerű: fogni kell a leveleket, össze kell turmixolni némi gyümölccsel és máris kész a zöld csodalé.

Valójában, ha az ember nem levélevő, nem árt neki? „Nem, az ember mindenevő” – mondta Monika Bischhoff, a müncheni Irgalmas Testvérek Kórház táplálkozási szakértője. A szirmok, a vadon termő gyógynövények, a levelek, a karalábé és a sárgarépa – ezek mind-mind egészségesek és jóízűek. Ráadásul a zöldturmixba belekerül a héj és a mag is, ami alapesetben a komposztban landolna.

Már csak az a kérdés, hogy az egyoldalú növényi táplálkozás nem okoz-e a szervezetben hiányt. „Nem vitatott, hogy a zöldturmixok vitaminbombák” – mondja a szakértő. De a növényi fehérjék túl kevés fehérjét tartalmaznak, nem tudják teljesíteni a napi fehérje- és a létfontosságú zsírbevitelt sem. „Tíz napnál tovább ez az egyoldalú táplálkozási forma nem ajánlott” – hangsúlyozta Bischoff.

Vannak azonban más érvek is a zöldturmixok ellen. Aki sok zöldséget, levelet és fűszernövényt eszik, szervezetét könnyen mérgező anyagokkal terhelheti meg. Ezek közé sorolható az oxálsav, amely például a rebarbarából ismert, és a vesekő kialakulásában is szerepet játszhat. Rizikósak továbbá az úgynevezett goitrogén összetevők, amelyek a kelkáposztában, a kelbimbóban, a karfiolban fordulnak elő, s túlzott fogyasztásuk pajzsmirigy-megnagyobbodáshoz vezethet. Ide tartoznak továbbá a tioglikozidok, amelyek például a tormában, a retekben és a káposztában találhatók. Ez az anyag gátolja a kötődést, ami azonban megakadályozza a pajzsmirigy számára a jód képződését.

Természetesen eleinte igen szokatlan a zöld turmixok íze, sok közülük ugyanis rendkívül keserű. „Ezt az ízt egész egyszerűen nem szoktuk meg” – mondja Bischoff. De érdemes újra nyitni az ízre.

Ha mindent egybevetünk, akkor a tíz napos méregtelenítő kúra egészséges dolog. A méregtelenítés itt tisztítókúrát jelent. „Tudományosan nézve a szervezetben nincsen salak, szemét és méreganyag, éppen ezért badarság a mérgezés” – mondta Bischoff. A test egy csoda, gondoljunk csak arra, ahogy a méreganyagokat feldolgozzuk. Az alkoholban található méreganyagok is azonnal lebomlanak, mielőtt még a májhoz kerülnének. Ha viszont túlterheljük a májat alkohollal, akkor természetesen megnagyobbodik (ez az elváltozás az úgynevezett zsírmáj). Amennyiben ez a szervi károsodás nem oldódik meg, májzsugorodás alakulhat ki.

A kúra azon ígérete, miszerint kilókat lehetne vele leadni, csak rövid ideig működik, és nem tartós ez az állapot. Egy-másfél hét alatt le lehet vele ugyan adni 3-4 kilogrammot, de ez csak a víz, ami egy hét elteltével újra feljön. Azoknak, akik karcsúk szeretnének lenni, és ezt meg is akarják tartani, tápláló ételeket és sok fehérjét kell fogyasztaniuk, az egészséges fogyókúrához azonban a mozgás is elengedhetetlen.

A zöld turmixok tehát egyáltalán nem rosszak, elvégre a zöldségek és a gyümölcsök sok ásványi anyagot, nyomelemet és antioxidánst tartalmaznak. „Tele vannak egészséges növényi anyagokkal, és minél zöldebbek, annál egészségesebbek” – mutatott rá Bischoff.

Akinek ízlik a zöldturmix, az fogyassza nyugodtan, de tíz napon túl ne éljen csak ezekkel a levekkel. Az a legjobb, ha az ebédet olykor zöldturmixra és íróra cseréljük, így biztosítjuk a szervezet számára a megfelelő fehérjebevitelt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.