Váltson életmódot, és kerülje el az Alzheimer-kórt!

Életmódváltással megelőzhető a súlyos betegség. De mégis hogyan? Összeszedtünk pár tippet.

kn
2014. 09. 21. 9:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amilyen gyorsan növekszik a százévesek klubja, olyan – egyelőre úgy tűnik – visszatarthatatlanul nagy iramban nő a felejtés betegségében, vagyis az Alzheimer-kórban szenvedők száma. Csak Európában több mint hatmillióan szenvednek Alzheimer-kórban, egyes feltételezések szerint a szám 2040-re a tízmilliót is elérheti. Németországban, Hollandiában, Svédországban és Angliában végzett friss vizsgálatok ugyan a demensek arányának csökkenésére utalnak, ám egyes szegényebb országokban, ahol elmaradottabb az oktatás és az egészségügy, éppen az ellenkezője történik.

A betegség egyelőre gyógyíthatatlan, de lehet, hogy rövidesen lesz vérteszt és védőoltás is, addig viszont a betegség elleni egyetlen fegyver az egészséges életmód kialakítása. Ez különösen annak fényében nyer hatalmas hangsúlyt, hogy a Cambridge-i Egyetem kutatói tanulmányaikat követően arra a következtetésre jutottak, hogy az Alzheimer-kóros esetek egyharmada életmódváltással megelőzhető lenne. Köztudott, hogy a szellemi leépülést eredményező megbetegedés kialakulásában fő kockázati tényező a középkori cukorbetegség, a középkori magas vérnyomás, az elhízás, a mozgásszegény életmód, a dohányzás, a depresszió és az alacsony iskolázottság. Vagyis mi magunk is tehetünk azért, hogy elkerüljük a kórt.

Szeptember 21-e az Alzheimer-kór világnapja. A világnap megrendezését 1994-ben kezdeményezte – az Egészségügyi Világszervezet támogatásával – a Nemzetközi Alzheimer Társaság.

 

Magyarországon 200 ezren szenvednek a betegségben.

 

(Forrás: Wikipédia)

Az eddigi kutatási eredmények alapján tudjuk, hogy az öregedési folyamatok részét képezik olyan DNS-módosulások, melyek számos betegség – mint például rák, Alzheimer- és Parkinson-kór – kialakulásánál is észlelhetőek. Ezeket a DNS-módosulásokat az étrendi tényezők befolyásolhatják, de hogy miként, az még további vizsgálatokat igényel. Állatkísérletekben megfigyelték, hogy az energiabevitel csökkentése 30-40 százalékkal is meghosszabbíthatta az életet, de az eredmény hátterében álló okok egyelőre még nem ismertek – olvasható a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének hírlevelében.

Egyes adatok amellett szólnak, hogy az időskori kognitív teljesítmény javulhat, a demencia és az Alzheimer-kór kialakulásának kockázata csökkenhet a kis glikémás terhelésű táplálkozás hatására, emellett mérséklődhet a székrekedés, az aranyérbetegség és a vastag- és végbéldaganat kifejlődésének veszélye – mondta el Zajkás Gábor a Magyar Táplálkozástudományi Társaság kongresszusán. A glikémiás index (GI) a táplálkozási szakértők által kifejlesztett mutatószám, amely azt jelzi, hogy a szénhidrátok milyen gyorsan bomlanak le cukorrá és jutnak a vérbe – vagyis a különböző szénhidrátok vércukorszintemelő hatásának mutatója.

Akár az öregedés első jeleit is képes késleltetni az egyik legjelentősebb antioxidáns hatású zsíroldékony vitamin, az E-vitamin. Mivel hatásait sejtszinten fejti ki, az öregedés folyamatát és első jeleit is késlelteti. Egészséges emberben, kellően változatos étrend, növényi olajok használata mellett, a táplálkozási eredetű E-vitamin-hiány nem fordulhat elő. Zsírfelszívódási zavar esetében kell E-vitamin-hiánnyal számolni és megfelelő módon pótolni. Ilyen esetben a vörösvérsejtek élettartama is csökken. Az E-vitamin nemcsak az öregedést képes késleltetni, de hatékonyan védi az immunrendszert a károsító anyagokból, mint például a cigarettafüstből származó méreganyagok ellen is. Alkalmas a Parkinson-kór kezelésére, és az Alzheimer-kór lefolyását is befolyásolja. Az ajánlott napi bevitel nőknek 12 mg, férfiaknak 14 mg, ez 18-21 nemzetközi egységnek felel meg. A teljes antioxidáns hatás eléréséhez azonban nagyobb mennyiségre van szükség – olvasható a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének hírlevelében.

Az E-vitamin mellett az olívaolaj is csodaszernek számít, jótékony hatása köztudott; fenolos vegyületei gyulladásgátló, antioxidáns tulajdonsággal bírnak, illetve szerepet játszanak a vérrögképződést gátló folyamatokban; olajsavtartalma hozzájárul a kognitív zavarok, valamint az Alzheimer-kór kialakulásának megakadályozáshoz – mondta el Tóth Bernadett dietetikus a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége szakmai konferenciáján.

Az mno.hu arról a – Neurology című ideggyógyászati szaklapban közzétett – tanulmányról is beszámolt, amely megállapította, hogy a D-vitamin hiánya növelheti a memóriaromlás esélyét. „Azt vártuk, hogy összefüggést találunk a D-vitamin alacsony szintje és a demencia, illetve a Alzheimer-kór kockázata között, ám az eredmény bennünket is meglepett: valójában kétszer olyan erős volt a kapcsolat, mint előzetesen véltük” – mondta a kutatás egyik részt vevő szakértője.

A legfrissebb kutatások szerint azok az emberek, akik fejlesztő játékokkal játszanak, elodázhatják a demencia kialakulását, míg egyes kutatások szerint az altatók növelhetik a kór kialakulásának esélyét.

Egyre több és több tanulmány lát napvilágot a betegséggel kapcsolatosan, az orvoslás rohamosan fejlődik, talán jövőre még közelebb leszünk a betegség gyógyításához.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.