A tojástól fogyni fog, jobban lát, egészségesebb lesz

A tojás remek energiaforrás, lendületet ad a mindennapokhoz, és rengeteg pozitív hatása van a szervezetre.

SzB
2014. 10. 10. 17:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tévhit, miszerint a tojássárgája emeli a koleszterinszintet a szervezetben, ezáltal veszélyezteti az egészséget. A legfrissebb kutatások azt mutatják, hogy a tojásfogyasztás semmivel nem növeli a szívroham vagy az agyvérzés kockázatát, sőt rengeteg olyan anyag van benne, amely inkább pozitívan hat az egészségünkre.

Fontos vitaminokat tartalmaz

A kis fehérjebomba tele van foszforral, vassal és cinkkel. Ezek az ásványi anyagok létfontosságúak a szervezet számára. A foszfor jó a csontoknak és természetesen a fogaknak is. A vashiányos állapotról mindenki hallott már, elegendő vas nélkül fáradékonyak leszünk, rosszkedvűek, és jelentősen csökken a koncentráció-, valamint a teljesítőképességünk. A cink tartja az immunrendszert csúcsformában, és segíti a szervezetet abban, hogy a bevitt táplálékot átalakítsa energiává. Ezek mellett kisebb mennyiségben találunk néhány nyomelemet a tojásban: például jódot, ami támogatja a pajzsmirigyeket a hormonok előállításában, valamint szelént, ami hatékony antioxidáns, ezáltal csökkenti a rák kialakulásának kockázatát.

A sárgája sok kolint tartalmaz; ez egyike a legfontosabb úgynevezett lipotróp anyagoknak, amelyek gondoskodnak a májban és másutt is a zsírmolekulák feldolgozásáról és elszállításáról. Egyetlen tojásban a napi szükséges kolinbevitel (RDA) 33 százaléka megtalálható. Egy idei tanulmány szerint azok a nők, akik az átlagosnál több kolint vittek be a szervezetükbe, 25 százalékkal csökkent a mellrák kockázata.
Tehát sürgősen felejtsük el a sárgája nélküli omlettet, mert nemcsak a finomabb ízektől, hanem egy csomó, az egészségünk megőrzéséért felelős anyagtól fosztjuk meg magunkat.

Ebben a kis geoid formában még olyan „finomságok” is megtalálhatóak, mint a zeaxanthin és a lutein, melyek a szelénhez hasonlóan antioxidánsok, és jelentősen növelik a védelmet a makuláris degenerációval (AMD) szemben. Az AMD a látóidegen vagy a retinán lévő makula, az éleslátás helyének károsodása, az időskori vakság egyik leggyakoribb oka. Tehát minél több tojás, annál élesebb szemek.

Erre a kijelentésre biztos sokan felkapják a fejüket, pedig a legfrissebb kutatások szerint azzal, hogy tojást eszünk reggelire, korlátozzuk a további kalóriabevitelt, átlagban 401 kalóriával. Ez havonta akár 1,3 kilogrammos fogyást is jelenhet! Méghozzá amiatt, mert aki tojással kezdi a napot, jóval később éhezik meg, mintha bármi mást fogyasztott volna, és valószínűleg ebédre is kevesebbet eszik.

Tudvalevő: a tojás tartalmaz koleszterint, a szerkezete eltér a szervezetben található koleszterintől. A „monyóké” szimpla étrendi koleszterin. Bár régebben az egészségügyi ajánlások ennek ellenkezőjéről szóltak, a modern, tudományos vizsgálatok alapján nincs bizonyíték arra, hogy az étkezési tojás növeli a vér koleszterinszintjét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.