Tévhit, miszerint a tojássárgája emeli a koleszterinszintet a szervezetben, ezáltal veszélyezteti az egészséget. A legfrissebb kutatások azt mutatják, hogy a tojásfogyasztás semmivel nem növeli a szívroham vagy az agyvérzés kockázatát, sőt rengeteg olyan anyag van benne, amely inkább pozitívan hat az egészségünkre.
Fontos vitaminokat tartalmaz
A kis fehérjebomba tele van foszforral, vassal és cinkkel. Ezek az ásványi anyagok létfontosságúak a szervezet számára. A foszfor jó a csontoknak és természetesen a fogaknak is. A vashiányos állapotról mindenki hallott már, elegendő vas nélkül fáradékonyak leszünk, rosszkedvűek, és jelentősen csökken a koncentráció-, valamint a teljesítőképességünk. A cink tartja az immunrendszert csúcsformában, és segíti a szervezetet abban, hogy a bevitt táplálékot átalakítsa energiává. Ezek mellett kisebb mennyiségben találunk néhány nyomelemet a tojásban: például jódot, ami támogatja a pajzsmirigyeket a hormonok előállításában, valamint szelént, ami hatékony antioxidáns, ezáltal csökkenti a rák kialakulásának kockázatát.
A sárgája sok kolint tartalmaz; ez egyike a legfontosabb úgynevezett lipotróp anyagoknak, amelyek gondoskodnak a májban és másutt is a zsírmolekulák feldolgozásáról és elszállításáról. Egyetlen tojásban a napi szükséges kolinbevitel (RDA) 33 százaléka megtalálható. Egy idei tanulmány szerint azok a nők, akik az átlagosnál több kolint vittek be a szervezetükbe, 25 százalékkal csökkent a mellrák kockázata.
Tehát sürgősen felejtsük el a sárgája nélküli omlettet, mert nemcsak a finomabb ízektől, hanem egy csomó, az egészségünk megőrzéséért felelős anyagtól fosztjuk meg magunkat.
Ebben a kis geoid formában még olyan „finomságok” is megtalálhatóak, mint a zeaxanthin és a lutein, melyek a szelénhez hasonlóan antioxidánsok, és jelentősen növelik a védelmet a makuláris degenerációval (AMD) szemben. Az AMD a látóidegen vagy a retinán lévő makula, az éleslátás helyének károsodása, az időskori vakság egyik leggyakoribb oka. Tehát minél több tojás, annál élesebb szemek.