Átlapoztuk a hét egészséggel kapcsolatos híreit, kiválogattuk és az alábbiakban olvashatják a legérdekesebbeket.
A gyulladásos betegségek kialakulásának egyik kulcsszereplőjét azonosították a Semmelweis Egyetem Élettani Intézetének munkatársai állatkísérletek során, kutatásaik távlatilag akár új diagnosztikai és terápiás eljárások kifejlesztéséhez is elvezethetnek. „A nemcsak daganatsejtekben, de normális fehérvérsejtekben is megtalálható Src-típusú fehérjék nem elindítói a gyulladásnak, de a gyulladás kialakulásához vezető láncreakció kulcsfontosságú elemei” – mutat rá dr. Mócsai Attila, az SE Élettani Intézetének docense, a kutatócsoport vezetője.
Megvizsgálták, hogy van-e a cukornak, a zsírnak vagy a sónak addiktív jellege. A kutatók laboratóriumi vizsgálatok során azt észlelték, hogy a patkányoknak egyfajta függőségük alakult ki a cukorsziruptól, elvonási tüneteket is produkáltak. De okozhat-e az embereknél az evés függőséget?
A testmagasságot befolyásoló genetikai tényezőket vizsgálja egy nemzetközi kutatócsoport, amely több mint negyedmillió európai származású ember DNS-ét elemezte. A kutatók több mint 2 millió genetikai faktort elemeztek, olyanokat, amelyek a vizsgálatok résztvevőinek legalább 5 százalékánál megtalálhatók. Összesen 697 olyan genetikai variációt azonosítottak a genom 424 régiójában, amelyek összefüggést mutatnak a testmagassággal.
Ahogyan egyre idősebbek leszünk, az agyunk térfogata folyamatosan csökken. Egy friss tanulmány szerint az agyzsugorodás a megfelelő alvásmennyiség hiányával jelentősen fel tud gyorsulni, különösen a 60 évnél idősebb embereknél.
Az elfeledett köles egyre népszerűbb, hiszen a reformkonyha hívei mellett a hagyományápolók is előszeretettel fogyasztják. De mit lehet tudni róla?