Kakaóval elkerülhető az időskori leépülés

Napi 900 milligramm flavonoidtartalmú ital már képes karban tartani az emberi agyat.

tt
2014. 10. 31. 15:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kutatások – amelyekről a Nature Neuroscience online kiadásában jelent meg hétfőn tanulmány – szolgáltatják az első közvetlen bizonyítékokat arra, hogy a szellemi hanyatlás az agy egy bizonyos területéhez köthető és a folyamat meghatározott étrend segítségével visszafordítható.

A kor előrehaladtával romlanak a kognitív funkciók, a folyamat már a fiatal felnőttkorban kezdődik, de az első tünetei az 50-60 éves korban jelentkeznek. Ez a folyamat nem tévesztendő össze az elbutulással, leépüléssel járó Alzheimer-kórral – olvasható a ScienceDaily hírportálon.

• A tea, a csokoládé és a bogyós gyümölcsök rendszeres fogyasztása csökkenti a diabétesz kialakulásának veszélyét

• Nagyon sokat várnak az étcsokoládétól
• Hét dolog, amit tudni érdemes az áfonyáról
• Csokoládéval a köhögés ellen
• Amiért jó hatású a vörösbor
• A ráktól és a szívbetegségtől is megvéd a dió

A tanulmány vezető szerzője, Scott A. Small professzor korábbi állatkísérleteiben kimutatta, hogy a korral járó szellemi hanyatlás összefügg az emlékezetért és a térbeli tájékozódásért felelős agyterület, a hippokampusz meghatározott részén, az úgynevezett gyrus dentatusban (fogazott agytekervényben) bekövetkező elváltozásokkal.

A kutatócsoport ezúttal arra vállalkozott, hogy kiderítse, létezik-e az embernél ok-okozati összefüggés a gyrus dentatus elváltozásai és a korral járó szellemi hanyatlás között és visszafordítható-e a folyamat a kakaóbab flavonoidjainak segítségével. Régebbi kutatások során ugyanis bebizonyosodott, hogy ezek a vegyületek az egerek esetében elősegítik az idegsejtek közötti összekapcsolódásokat a fogazott agytekervényben.

A három hónapon át tartó vizsgálatokban 37 egészséges, 50 és 69 éves közötti önkéntes vett részt. A résztvevők fele napi 900 milligramm flavonoidot tartalmazó italt fogyasztott, míg a kontrollcsoport étrendjében mindössze napi 10 milligramm vegyület szerepelt. A kutatás kezdetén és végén az összes résztvevőt funkcionális mágnesesrezonancia-vizsgálatnak (fMRI) vetették alá, amelynek során vizsgálták az agyterület anyagcseréjének milyenségéről tanúskodó vérellátást. Emellett valamennyi önkéntessel memóriateszteket is végeztettek.

„Az agyi képalkotó eljárás észrevehető változásokat mutatott ki azoknál, akik magas flavonoiddózisokat szedtek” – közölte a tanulmány első szerzője, Adam M. Brickman docens.

A csoport tagjai szignifikánsan jobb eredményeket értek el a memóriateszteken is, az önkéntesek három hónap után a 30-40-esek szintjén teljesítettek. Scott A. Small professzor hangsúlyozta, hogy az eredmények hitelesítéséhez nagyobb résztvevőszám szükséges. A tudós egyben azt is hangsúlyozta, hogy a vizsgálatok során alkalmazott speciális ital nem azonos a csokoládéval, így óva intett mindenkit attól, hogy fokozott édességfogyasztással próbálja a kutatások során kimutatott eredményeket elérni.

Akik rendszeresen fogyasztanak dióféléket, annál csökken a valószínűsége, hogy rákban vagy szívbetegség miatt hal meg – mutatta ki egy 30 évet felölelő amerikai kutatás, amiben mintegy 119 ezer férfit és nőt követtek. A tapasztaltak alapján azt állapították meg, hogy akik nagyjából naponta ettek diót, azok 20 százalékkal kisebb eséllyel haláloztak el a vizsgált időszakban, mint akik sosem fogyasztották azt.

A szívbetegség okozta halál kockázata 29 százalékkal, a rákos halálozás kockázata 11 százalékkal csökkent azoknál, akik hetente hétszer vagy többször ettek diót – azokhoz képest, akik sosem fogyasztottak a csonthéjas magból.

A vörösborban fellelhető rezveratrol, igen aktív az emberi sejtekben. A kékszőlő héjában, az étcsokoládéban és más élelmiszerekben lévő rezveratrol a kutatások szerint egy olyan kémiai útvonalat aktivál a sejtekben, ami a lassabb öregedéssel hozható összefüggésbe. Más vizsgálatok a vegyület előnyös hatásait mutatták ki a szív-és érrendszerre, illetve a daganatos betegségekkel szemben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.