A táplálékkiegészítő egy természetben is előforduló anyag, a propionát, amely a rostok mikroorganizmusok általi erjesztése (fermentálása) során keletkezik a belekben. E vegyület hatására szabadulnak fel a bélrendszerben az étvágyat csökkentő hormonok.
Az új anyag, az inulinpropionát-észter (IPE) segítségével lényegesen nagyobb mennyiségekben vihető be a szervezetbe propionát, mint ami természetes úton, átlagos étrend mellett a rostos táplálékból képződik a bélrendszerben – olvasható a BBC hírei között.
„A propionát és a hozzá hasonló molekulák az étvágycsökkentő hormonok kiválasztódását szabályozzák, ám óriási mennyiségekben kell rostos anyagokat elfogyasztani a kellő hatás eléréséhez. Sokkal hatékonyabb módszert kívántunk kidolgozni, hogy a belekbe juttassunk kellő mennyiségű propionátot” – hangsúlyozta a vizsgálatokat irányító Gary Frost, a Londoni Birodalmi Főiskola kutatója.
A kutatások során a legnagyobb nehézséget az jelentette, hogyan juttassák el a propionátot a vastagbélbe, hiszen önmagában a vegyület túl korán, már a vékonybélben felszívódik. A kutatók végül a számos növényben előforduló poliszacharidot (nagy molekulájú szénhidrátot), az inulint választották ki a postás szerepére. E vegyülethez kötve a propionát már biztonságosan eljuthatott rendeltetési helyére, ahol a bélbaktériumok segítségével kiszabadult, s kifejthette hatását.
Az elsődleges vizsgálatok során húsz önkéntes vagy önmagában inulint, vagy IPE-t kapott, emellett a résztvevők annyit ehettek, amennyit csak akartak. Mint kiderült, azok, akik inulinpropionát-észtert kaptak, 14 százalékkal kevesebb ételt fogyasztottak, mint az inulinos csoport tagjai, s vérükben magasabb volt az étvágycsökkentő hormonok szintje is.
A kutatás második szakaszában hatvan túlsúlyos önkéntes vett részt, akik huszonnégy héten keresztül táplálékkiegészítőként inulint vagy IPE-t kaptak. A vizsgálatot negyvenkilencen csinálták végig: az inulinpropionát-észtert szedő huszonöt önkéntes közül mindössze egynek növekedett a tömege 3 százalékot meghaladó mértékben, míg az inulinos csoportban hatnál.
„A felnőttek tömege évente átlagosan 0,3-0,8 kilóval növekszik, szükség van olyan stratégiákra, amelyekkel megelőzhető a folyamatos gyarapodás” – fogalmazott Gary Frost. A kutató szerint jelenleg az a cél, hogy kidolgozzák, milyen élelmiszerekhez keverhetik az étvágyat csökkentő adalékanyagot.