Teltségérzet kalória nélkül

Teltségérzetet kiváltó táplálékkiegészítőt kísérleteztek ki, így csökkenthető az elfogyasztott étel mennyisége.

SZB
2014. 12. 21. 4:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A táplálékkiegészítő egy természetben is előforduló anyag, a propionát, amely a rostok mikroorganizmusok általi erjesztése (fermentálása) során keletkezik a belekben. E vegyület hatására szabadulnak fel a bélrendszerben az étvágyat csökkentő hormonok.

Az új anyag, az inulinpropionát-észter (IPE) segítségével lényegesen nagyobb mennyiségekben vihető be a szervezetbe propionát, mint ami természetes úton, átlagos étrend mellett a rostos táplálékból képződik a bélrendszerben – olvasható a BBC hírei között.

„A propionát és a hozzá hasonló molekulák az étvágycsökkentő hormonok kiválasztódását szabályozzák, ám óriási mennyiségekben kell rostos anyagokat elfogyasztani a kellő hatás eléréséhez. Sokkal hatékonyabb módszert kívántunk kidolgozni, hogy a belekbe juttassunk kellő mennyiségű propionátot” – hangsúlyozta a vizsgálatokat irányító Gary Frost, a Londoni Birodalmi Főiskola kutatója.

A kutatások során a  legnagyobb nehézséget az jelentette, hogyan juttassák el a propionátot a vastagbélbe, hiszen önmagában a vegyület túl korán, már a vékonybélben felszívódik. A kutatók végül a számos növényben előforduló poliszacharidot (nagy molekulájú szénhidrátot), az inulint választották ki a postás szerepére. E vegyülethez kötve a propionát már biztonságosan eljuthatott rendeltetési helyére, ahol a bélbaktériumok segítségével kiszabadult, s kifejthette hatását.

Az elsődleges vizsgálatok során húsz önkéntes vagy önmagában inulint, vagy IPE-t kapott, emellett a résztvevők annyit ehettek, amennyit csak akartak. Mint kiderült, azok, akik inulinpropionát-észtert kaptak, 14 százalékkal kevesebb ételt fogyasztottak, mint az inulinos csoport tagjai, s vérükben magasabb volt az étvágycsökkentő hormonok szintje is.

A kutatás második szakaszában hatvan túlsúlyos önkéntes vett részt, akik huszonnégy héten keresztül táplálékkiegészítőként inulint vagy IPE-t kaptak. A vizsgálatot negyvenkilencen csinálták végig: az inulinpropionát-észtert szedő huszonöt önkéntes közül mindössze egynek növekedett a tömege 3 százalékot meghaladó mértékben, míg az inulinos csoportban hatnál.

„A felnőttek tömege évente átlagosan 0,3-0,8 kilóval növekszik, szükség van olyan stratégiákra, amelyekkel megelőzhető a folyamatos gyarapodás” – fogalmazott Gary Frost. A kutató szerint jelenleg az a cél, hogy kidolgozzák, milyen élelmiszerekhez keverhetik az étvágyat csökkentő adalékanyagot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.