Különleges probiotikumtörzset fejlesztették ki a melbourne-i Murdoch Gyermekkórház kutatói. A kedvező hatású baktériumot hatvan, földimogyoró-allergiás gyerek részvételével tesztelték.
A részt vevő gyerekek 80 százaléka mindenféle allergiás reakció nélkül tolerálta a probiotikumot, amelyet vagy földimogyoró-fehérje, vagy placebo kíséretében adtak nekik. Abból a 28 gyerekből, akiknek a tesztek alatt földimogyoró-fehérjét adtak, hárman mogyorót is fogyaszthattak a kutatás után.
A kedvező kezdeti eredmények ellenére a tudósok hangsúlyozták: a tesztek után is voltak gyerekek, akik allergiásak maradtak a mogyoróra.
„Úgy tűnik, sikerült módosítanunk a mogyoróra adott allergiás reakciót, vagyis az immunrendszer az ártalmas válasz helyett védekező reakciót mutatott” – magyarázta Mimi Tang, a kutatás vezetője az ABC ausztrál műsorszolgáltatónak.
A földimogyoró-allergia előfordulása 350 százalékkal növekedett elmúlt húsz évben a nyugatias életstílusú országokban. Egy közelmúltbeli ausztrál kutatás azt találta, hogy az egyéves babák 10 százaléka, az összes gyerek három százaléka allergiás erre az ételre. Az ételallergiák okozta halálesetek közül a legtöbb tragédia a földimogyoró számlájára írható.
Ugyan további kutatásoknak kell megállapítaniuk, vajon a vizsgált gyerekeknél hosszú távon is megszűnt-e az allergia, a kezdeti lépések mégis ígéretesek – vélte Tang.