Bélgyulladást okoznak kedvenc élelmiszereink?

Kutatók szerint a feldolgozott élelmiszerekben használt adalékanyagok hatással vannak egészségünkre.

MA
2015. 02. 26. 16:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Georgiai Állami Egyetem kutatói egérkísérleteikben az emulgeálószerekre, vagyis azokra a vegyi anyagokra összpontosítottak, amelyeket számos élelmiszerhez adnak a feldolgozás során, hogy javítsák állagát és meghosszabbítsák felhasználhatóságának időtartamát.

A szakemberek két széles körűen használt emulgeálószert vizsgáltak, a poliszorbát 80-at és a karboximetil-cellulózt. A kutatók az egereket vízben vagy élelmiszerben oldott emulgeálószerrel etették, és megállapították, hogy ezek a szerek megváltoztathatják a bélbaktériumok szerkezetét, és gyulladást idézhetnek elő – ezáltal pedig először igazolták, hogy közvetlen hatással vannak az egészségre.

Ilyen bélgyulladásos betegség a Crohn-betegség, valamint a vastagbélgyulladás (colitis ulcerosa), és a gyulladással kapcsolatosak az anyagcsere-rendellenességek is, amelyek növelik a 2-es típusú cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Az egereken észlelt hatásokat „valószínűleg az emberekben is megfigyelhetjük” – hangsúlyozta Benoit Chassaing mikrobiológus, a tanulmány szerzője.

A kutatók azt tervezik, hogy embereken is végeznek klinikai próbákat, és már elkezdték más emulgeálók vizsgálatát állatkísérletekben.

Az emulgeálószereket – amelyek elősegítik egymásban nem oldódó folyadékok, például a víz és az olaj egymásban való eloszlatását – többek között margarinokban, majonézekben, krémes szószokban, édességekben, fagylaltokban és más feldolgozott élelmiszerekben alkalmazzák.

A gyulladásos bélbetegségek és anyagcserezavarok egyik fontos jellemzője, hogy oly módon változik meg a bél mikroflórája – az emésztőszervrendszerben élő baktériumok milliárdjai –, hogy gyulladást idéz elő. Ezeknek a betegségeknek az előfordulása a 20. század közepén kezdett növekedni, nagyjából akkor, amikor az élelmiszeripar széles körben elkezdte alkalmazni az emulgeálókat – hangsúlyozták a szakemberek.

„Azon gondolkodtunk, hogy létezik néhány nem genetikai tényező, néhány környezeti tényező, amelyek megmagyarázhatják a krónikus gyulladásos betegségek előfordulásának a megnövekedését” – magyarázta Andrew Gewirtz mikrobiológus.

„Úgy véltük, hogy az emulgeálók jó jelöltek lehetnek, mivel igen széles körben elterjedtek, és használatukkal párhuzamosan nőtt ezeknek a megbetegedéseknek a száma. Nagyon meglepődtünk, amikor kimutattuk, milyen erős hatásuk van e téren” – tette hozzá a kutató.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.