A szirtuin nevű fehérjecsalád és e proteineket kódoló SIR rövidítésű gének az elmúlt másfél évtizedben fényes karriert futottak be az öregedés genetikai szabályozásának kutatásában. Miután sikerült kimutatni, hogy férgekben és ecetmuslicákban a szirtuin magasabb koncentrációja gátolja a sejtöregedés bizonyos folyamatait, kutatócsoportok sokasága vetette magát a témára, a felfedezések ipari hasznosítására alapított cégeket multinacionális gyógyszercégek vásárolták föl vagyonokért, a jövőben kifejlesztendő ifjúságszérum ígéretében bízva. Ez nem is csoda, hiszen a fejlett nyugati társadalmak öregedésével egyre növekszik az idős (és általában fizetőképes) emberek igénye arra, hogy meghosszabbítsák élettartamukat és jobbítsák öregkori életminőségüket.
A kezdeti fellángolás óta kissé lenyugodtak a kedélyek. Bár a szirtuinról továbbra is azt gondolják, hogy szerepet játszik valamilyen módon az öregedés szabályozásában, a gyanított hatásmechanizmusok többsége eddig vakvágánynak bizonyult. A Kaliforniai Egyetem Berkeley-ben székelő részlegének kutatói a Science folyóirat legújabb számában az egyik szirtuin fehérje eddig teljesen ismeretlen hatásmechanizmusáról számolnak be, amely a mitokondrium nevű sejtszervecskék működését segíti.
A mitokondriumok egykoron különálló baktériumok voltak, amelyeket a gazdasejt bekebelezett, de nem emésztette meg őket, hanem szimbiotikus kapcsolatot alakított ki velük. Fő feladatuk az oxigénigényes energiatermelő folyamatok bonyolítása, amelyhez számos fehérjére van szükségük. A fehérjék csak úgy képesek megfelelő módon ellátni biológiai funkciójukat, ha szintézisük után az őket alkotó aminosavláncok addig csavarodnak-hajtogatódnak, míg a protein el nem nyeri a helyes alakot, szakszóval térszerkezetet. A hajtogatódás nem mindig megy végbe hibátlanul, ami károsan hat a működésre, esetenként lehetetlenné teszi azt. Erre is van azonban a sejteknek megoldásuk, hiszen ha túlságosan feldúsulnak a rosszul összehajtott fehérjék, az javítómechanizmust indít be, és olyan enzimek kezdenek termelődni, amelyek segítenek az összekuszálódott fehérjék kibogozásában.
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!