Az eddig észlelt legkisebb csillagot fedezték fel

Gravitációs ereje mintegy 300-szor erősebb, mint a Földé.

MTI
2017. 07. 12. 15:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Földtől 600 fényévnyi távolságra található, EBLM J0555-57Ab jelű csillag csak egy kicsivel nagyobb, mint a Szaturnusz – közölték a Cambridge-i Egyetem kutatói. Ennél sokkal kisebb nem is lehetne egy csillag – írták a szakértők az Astronomy & Astrophysics című tudományos lapban.

„Ez a csillag kisebb és valószínűleg hidegebb is, mint az eddig azonosított gigantikus gáz exobolygók (Naprendszeren kívüli bolygók). Az EBLM J0555-57Ab gravitációs ereje ugyanakkor mintegy 300-szor erősebb, mint a Földé” – mondta Alexander Boetticher kutató.

A minicsillag egy kettős csillagrendszerbe tartozik. Akkor fedezték fel, amikor időszakosan elhaladt nagyobbik kísérője előtt és enyhén csökkentette annak fényét. A szakértők ebből számították ki az égitest méretét és tömegét.

A kis csillag tömege megfelel a 40 fényévnyi távolságra lévő Trappist-1A törpecsillagénak, amelynek átmérője azonban mintegy 30 százalékkal nagyobb. „Felfedezésünk megmutatja, milyen kicsi is lehet egy csillag” – mondta Boetticher.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.