Megkezdték telelésüket a jeladós fehér gólyák

A magyar gólyák többsége megérkezett a Száhel-övezetbe.

MTI
2017. 09. 15. 9:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Papp Ferenc hozzátette: a tavasszal a legkorábban érkezők közé tartozó, Báró nevű gólya már augusztus 21-én megérkezett Izraelbe, itt levált arról a csapatról, amelyikkel addig „utazott”, másnap pedig már a megszokott telelőhelyén volt. A Nógrád megyei Őrhalom községben fészkelő madár rendszeresen Izraelben tölti a hideg hónapokat, így rövidebb utat tesz meg, mint az akár Afrika déli csücskéig, Fokföldig is vonuló fajtársai. A legmesszebbre eljutó gólyák őszi–téli vándorútjuk során húszezer kilométernyi utat is bejárnak, hiszen táplálkozás céljából kisebb-nagyobb kitérőket is tenniük kell.

Papp Ferenc elmondta, hogy a vonulás megkezdése előtt a német és osztrák gyűrűs madarak mellett egy horvátországi gólya is felbukkant az Ipoly-völgyben, amely előbb észak felé kóborolt.

„A Ludány nevű fehér gólya Nógrádban utolsóként repült ki a fészekből, a vonulást augusztus 26-án kezdte meg. Délkelet felé vette az irányt egy nagyobb csapattal. Isztambul és Rodostó között érték el a Márvány-tengert, itt azonban a fiatal madár megállt az európai oldalon. Mivel későn repült ki, valószínűleg nem volt több energiája a vonulás folytatásához, nem tudott megerősödni sem az indulás előtt. Jelenleg egy legelőn, Isztambul közelében tartózkodik, egy autópálya mellett. Nem tudjuk, hogy folytatja-e még az útját. Akár át is telelhet ezen a környéken, mivel a Márvány-tenger partvidékén nem jellemzők a szélsőséges éghajlati viszonyok” – fogalmazott a szakember.

Papp Ferenc hozzátette: áttelelő madarakra az idén is számítani lehet. A spanyol gyűrűs, már hosszú évek óta Tokajban és környékén tartózkodó, Fülöp nevű gólya mellett Ásotthalom és Berettyóújfalu környékén is él ilyen példány.

A zömmel magyar jeladós madarak erről a linkről követhetők nyomon: http://jeladosmadarak.mme.hu/.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.