A Földközi-tengerben a legmagasabb a mikroműanyag koncentrációja a világon

Ez a szennyező anyag a planktonoktól kezdve a nagy tengeri organizmusokig, például a bálnákig mindenre káros hatással van.

MTI
2017. 10. 05. 17:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mikroműanyag, vagyis az öt milliméteresnél kisebb műanyagrészecskék koncentrációja jelenleg a Földközi-tengerben a legmagasabb a világon. A Nature Scientific Reportsban az olasz Tengerkutató Intézet (ISMAR) és a Nemzeti Kutatótanács (CNR) adatai szerint a koncentráció mértéke eléri a négyzetkilométerenkénti 1,2 millió mikroműanyagot.

„A Földközi-tengerben lévő mikroműanyag koncentrációja akkora, mint az óceánok nagy örvényeiben” – mondta Maria Cristina Fossi, a Sienai Egyetem ökológia- és ökotoxikológiai professzora a Milánóban tartott One Ocean fórumon.

Kiemelte: ez elsőbbséget élvező téma, mivel ez a világ egyik legzsúfoltabb területe, „egy zárt tenger”.

A szakértő szerint a mikroműanyag károsítja a tengeri biodiverzitást, mert a halak tápláléknak hiszik, és megeszik, egyes halak bele is akadhatnak a műanyagba.

„A mikroműanyagnak olyan fizikai tulajdonságai vannak, amelyekkel elnyelhetik a tenger felszínén lebegő szennyezőanyagokat, műanyag adalékanyagokat hagynak hátra, fizikailag károsítják annak szövetét, amivel kapcsolatba lépnek, ráadásul patogéneket, kórokozókat szállítanak. A planktonoktól kezdve a nagy tengeri organizmusokig, például a bálnákig mindenre hatással vannak” – fejtette ki Fossi.

A kutató szerint célirányos intézkedésekre van szükség a műanyaghasználat csökkentéséhez, újrafelhasználásához.

„A fiatal generációnak kezelnie kell ezt a helyzetet” – emelte ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.