Jövőre vezető nélküli autók is közlekedhetnek Kaliforniában

Több amerikai autógyártó cég is teszteli az önvezető járműveket.

MN
2017. 10. 12. 5:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kaliforniában jövőre indulhatnak a vezető nélküli autók – az MTI szerint az illetékes hatóságok erről szerdán döntöttek. Az új szabályozás nem köti „a gépjármű vezetőülésén lévő személy kötelező fizikai jelenlétéhez” a forgalmi engedély kiadását, csupán annyit ír elő, hogy „felügyelni kell az önálló technológia működését”. A kaliforniai gépjárműhivatal (DMV) közleményben azt írja: az új szabályozás célja, hogy „ne akadályozza fölöslegesen a technológiai fejlődést”.

Az Egyesült Államokban egyre több autógyártó cég tesztel vezető nélkül működő autókat. Az elképzelést sokan ellenzik, mondván, az emberi érzékenységet és reflexeket váratlan helyzetekben képtelen helyettesíteni az előre programozott számítógépes irányítás. Az autógyártó cégek szerint három éven belül várható a vezető nélküli autók kereskedelmi forgalmazása. Kalifornia az Egyesült Államok első olyan állama, ahol engedélyezik az ilyen típusú gépjárműveket. A délnyugati államban már 42 vállalatnak van engedélye önvezető autók tesztelésére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.