Mesterséges korallzátony lett az 1943-ban elsüllyesztett hajó

A második világháborúban megsemmisült hajó roncsait fedezték fel Ausztrália partjainál.

MN
2017. 10. 06. 7:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A második világháború idején nem volt ritka eset egy-egy hajó elsüllyesztése, legyen az kereskedelmi vagy hadihajó. Így járt az előbbiekhez tartozó SS Macumba is Észak-Ausztrália partjainál. A korabeli beszámoló szerint két japán repülőgép mért rá végzetes találatot a hajó motorterén.

A támadásban három tengerész vesztette életét, a többieket kimentették a tengerből. Miután 74 évig nem foglalkoztak az esettel, most indultak a felfedezésére az RV Investigator kutatóhajón az ausztrál Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation – CSIRO (Nemzetközösségi Tudományos és Ipari Kutatószervezet) kutatói – írja a Mashable.

Miután a keresési terület szélén néhány gyanús tárgyat véltek felfedezni, a céljuk valószínűsíthető helye fölé kormányozták a hajót, ahol a szonár 40 méteres mélységben fel is fedezte a körülményekhez képest épen maradt hajó roncsait. Kamerával körülpásztázva állapították meg, hogy a roncs felületét hasznossá tette a természet, gazdag mesterséges korallzátony alakult ki rajta. Sőt, a kutatók kamerája egy kíváncsi cápáról is felvételt készített, mely úgy tűnik, őrzi is a birtokának tekintett területet. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.