Nincs itt semmi látnivaló, csak egy kis atomfelhő

Ezrek betegedtek és haltak meg egykor a majaki nukleáris üzem térségében – innen érkezhetett az elvileg ártalmatlan sugárzó felhő is.

Koncz Tamás
2017. 11. 24. 20:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az emberi egészségre valószínűleg nem veszélyes az a ruténiummennyiség, amelyet a szeptember végén Oroszország felől Európába érkező radioaktív felhőben találtak, de maga a szivárgás ténye is aggodalmakra adhat okot.

Azt már az Országos Atomenergia-hivatal közleménye is megerősítette, hogy a modellszámítások alapján a forrás a Dél-Urál környékén található, és nem az atomerőmű. A ruténium 106-os izotópja ugyanis a nukleáris fűtőanyagként használt uránium 235-ös izotóp bomlása során keletkezik. Emiatt valószínűsítik, hogy a fűtőanyag újrafeldolgozó üzemből, feltehetőleg a Cseljabinszki körzetben található Majakból került ki.

A majaki üzemet jelenleg a Paks II. beruházással is megbízott Roszatom működteti. Az orosz atomvállalat kezdetben határozottan tagadta, hogy bármi olyan esemény történt volna a feldolgozójában, amelyből szennyezés származna.

A nukleárisfűtőanyag-feldolgozó azonban így is rossz emlékeket ébreszt, ahogy a minden felelősséget hárító kezdeti orosz reakció is.

A hidegháború idején itt történt a világ egyik legnagyobb és harminc évig eltitkolt nukleáris katasztrófája, amely a csernobili és a fukusimai esethez hasonlóan 6-os fokozatú besorolást kapott.

A szigorúan titkos, évtizedekig térképeken sem jelölt üzemvárosban katonai célú plutóniumgyártás zajlott – a telep titkosságát jelzi, hogy az esetet sokáig Kistim-katasztrófának nevezték a hozzá legközelebb lévő Kistim város után.

Az üzem fenntartói már az építkezés során és később a munkafolyamatban is figyelmen kívül hagyták a környezetvédelmi szempontokat vagy a helyi lakosság védelmét. A reaktormagot például a Tecsa folyó vizével hűtötték, majd tisztítás nélkül vezették vissza a folyómederbe – a vízforrás nem mellesleg egy 120 ezer lakosú térség ivóvízbázisát jelentette.

A plutóniumtermelés során keletkező savakat és egyéb sugárzó melléktermékeket 250-300 köbméteres, föld alá süllyesztett tartályokban raktározták – ezeket folyamatosan hűteni is kellett a bomló anyagok hőtermelése miatt, de a hanyag kivitelezés és egy hűtővezeték meglazulása miatt az egyik tartály hűtés nélkül maradt, és a tartalma a forróság hatására kikristályosodott. Ekkor már egy apró szikra is elég volt a robbanáshoz, 1957. szeptember 29-én pedig megtörtént a katasztrófa: egy ellenőrző berendezés kisülése után a tartály felrobbant. 90 tonna trotil erejének megfelelő detonáció történt, a villanását pedig Majaktól több száz kilométerre is látták. A robbanás hatására 80 köbméternyi, 20 millió curie aktivitású radioaktív izotópot tartalmazó anyag került a levegőbe, amely aztán húszezer négyzetkilométeren szóródott szét, és 270 ezer embert ért el. (Erről továbbiak itt.)

Az atomrobbanást elhallgatta a szovjet vezetés, és villámcsapásról beszélt – a katasztrófát követő napokban azonban minden magyarázat nélkül tízezer embert evakuáltak az üzemhez közel eső településekről. A többi lakó kitelepítése már lassabban zajlott, volt, aki csak két év után költözhetett el a sugárzó zónából. 

A katasztrófa áldozatainak pontos száma nem ismeretes, orosz egészségügyi források szerint azonban 8200-an is meghalhattak a sugárfertőzés okozta betegségekben a robbanást követő 32 évben.

A mostani helyzet jóval veszélytelenebb, legalábbis a Magyar Nemzetnek nyilatkozó nukleáris szakértő szerint. A névtelenséget kérő kutató hangsúlyozta, hogy általánosságban beszél, mivel a konkrét ügyről nincs elegendő információja, de kiemelte azt is, hogy a 106-os ruténium nem bocsát ki alfa-sugárzást, így nem különösebben veszélyes. Ráadásul olyan kis koncentrációról van szó – a ruténiumot nagyon kis mennyiségben is ki lehet mutatni –, hogy szinte biztosan kizárt a közvetlen egészségi kockázat. (Megjegyzendő: a hazai állami hivatalok valamelyikében dolgozó szakértők közül többen nem akartak nyilatkozni a Roszatommal történt esetről, aki igen, az is szigorúan név nélkül.) 

A francia mérőműszerek is azért tudták kimutatni a ruténium 106-ot, mert nagyon érzékenyek: eredeti funkciójuk nem is az ilyen szennyezések vizsgálata, hanem az esetleges kísérleti atomrobbantások megfigyelése bárhol a földön, még akkor is, ha a felszín vagy a tenger alatt végzik azokat.

A 106-os ruténium a természetben nem létezik, így nem kellene jelen lennie a levegőben. Az izotóp nem illékony, vagyis nem párolog. Az újrafeldolgozott uránt vagy a visszamaradó hulladékot azonban víz alatt tárolják, és ha a víz elpárolog, a levegőbe kerülhet a ruténium is. Egy ilyen párolgást nem biztos, hogy külön vizsgálat nélkül észrevesznek a Roszatom üzemében, így lehet, hogy eleinte nem szándékosan tagadták le, csak még ők maguk sem tudtak róla.

Időközben változott a Roszatom elutasító hozzáállása, legalábbis erre utal, hogy a kezdetben mindent tagadó atomtársaság orosz és európai atomtudósokból álló bizottságot hozott létre a radioaktív szivárgás kivizsgálására. A Roszatom friss közleménye szerint a független szakértői bizottság feladata lesz rekonstruálni a levegő mozgását, hogy kiderüljön, honnan jött a szennyezés.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.