Radioaktív szivárgás: bizottságot hoz létre a Roszatom a forrás megtalálására

A felderítésben orosz és európai atomtudósok is részt vesznek.

MN
2017. 11. 24. 13:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közlemény szerint egy független szakértői bizottság megteremtését kezdeményezték, miután az orosz és az európai közvéleményben, akárcsak a tömegtájékoztatási eszközökben egyértelműen megfogalmazódott az igény a légkörben kimutatott izotóp forrásának felderítésére.

A bizottság munkájában orosz és európai tudományos szervezetek, felügyelőszervek és atomszakértők vesznek részt. A testület megismétli majd a sugárzási helyzet előzetes adatainak elemzését, számítógépes modelleket készít, hogy rekonstruálja a levegő mozgását a forrás helyének megállapításához.

Az európai megfigyelőszolgálatok októberben ruténium 106-os radioaktív izotópját észlelték a légkörben. Ezt követően Oroszországban is bejelentették, hogy észlelték a sugárzó izotópot a levegőben. Az orosz meteorológiai szolgálat (Roszgidromet) november 21-én megerősítette, hogy a ruténium 106-os radioaktív izotópja megengedett értékének ezerszeresét mérték a légkörben szeptember végén az Urál déli része fölött.

A Roszatom orosz állami atomhatóság nem tud róla, hogy baleset történt volna valamelyik atomlétesítményében. „Teljesen világos volt, hogy a nukleáris erőműben ilyen baleset nem történhetett meg, mert ha megtörtént volna, akkor nem csak ruténium 106-os izotóp, de más hasadóanyagok is a légkörbe kerültek volna. Ezek keverékek, vagyis egymagukban nem szabadulnak fel, csak együttesen” – hangoztatta november végén a Roszatom tanácsadója, Jurij Mokrov.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.