Már működik a Tesla rekordméretű akkumulátora

A világ legnagyobb kapacitású lítiumion-akkumulátor telepe 30 ezer háztartás áramigényét fedezi.

MN
2017. 12. 01. 11:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hálózatra kapcsolták Dél-Ausztráliában a világ legnagyobb, 30 ezer háztartás áramigényét fedező kapacitású lítiumion-akkumulátor telepét, amit a Tesla gyártott. Elon Musk vezérigazgató ígéretének megfelelően a Tesla száz napon belül – valójában a szerződés aláírását követő 63. napon – telepítette az Adelaide-től száz kilométerre északra fekvő Jamestown városban rekordméretű, 129 megawattórás rendszert.

Az akkumulátor egy szélerőműparkhoz csatlakozik, és kiegyenlíti az egyenetlen, időjárástól függő termelést. Ausztráliában december elsején kezdődik hivatalosan a nyár, amikor a légkondicionáló berendezések miatt jelentősen megemelkedik az áramfogyasztás. 

Dél-Ausztrália három éve döntött úgy, hogy leállítja a széntüzelésű erőműveket, és az állam teljes ellátását nap-, szél- és gázenergiára alapozza. Különösen a szélerőművekre épített, amelynek részaránya 40 százalék. A környezetvédők lelkesen üdvözölték a lépést, de a megvalósítás nem volt egyszerű, hiszen eddig nem léteztek megfelelő módszerek az energia tárolására: tavaly szeptemberben 1,7 millió ember maradt áram nélkül, sokan két hétre, amikor a hálózat túlterhelődött és összeomlott.

A Tesla projektje kísérlet arra, hogyan lehet nagy léptékben megoldani a villamos energia tárolását. A cég már elkezdte gyártani a kisebb, egy-egy háztartás számára megfelelő méretű energiatárolóit, de ilyen nagy teljesítménnyel korábban ő sem kísérletezett. Az ipari méretű energiatárolással számos cég kísérletezik, de a Tesla a dél-ausztráliai projekttel bebiztosította piacvezető szerepét.

 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.