Közel ezer telelő denevért találtak egy társasházban

A kolónia téli védelme azért fontos, mert éjszakánként körülbelül tíz kilogramm rovart fogyaszt el.

MN
2018. 01. 31. 10:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Téli álmuk miatt tömegesen összegyűlő denevéreket találtak egy bonyhádi társasház szigetelésekor. A Duna–Dráva Nemzeti Park Igazgatóság gondoskodott a 933 példány koraidenevérről (Nyctalus noctula), mivel a szigetelést végző bátaszéki vállalkozó már előzetesen értesítette a természetvédelmi szakembereket, hiszen a hangok és az ürülék alapján számítani lehetett az állatok jelentős számára.

A védett állatok – melyek természetvédelmi értéke 25 000 forint – valamennyi egyedét sikerült megmenteni, így több mint 23 millió forint természetvédelmi értéket sikerült megmenteni. A tavaszias időben a denevérek felébredtek, majd szabadon engedték őket a közelben. Ezek az állatok viszonylag könnyen találhatnak másik telelőhelyet, de a nemzeti park szakembereivel együtt a vállalkozó is szálláshelyeket alakított ki, hogy mindenképpen biztosított legyen a denevérek telelése.

Az eset azért különleges, mert európai viszonylatban is ritkaság az ekkora létszámú csapat, mely sokkal inkább barlangban valószínű. Hasznosságuk kiemelkedő, mivel ez a kolónia éjszakánként körülbelül tíz kilogramm rovart fogyaszt el – írja a Teol.hu.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.