Mintha a Holdon éltek volna, úgy töltöttek 200 napot kínai diákok

A kísérlet résztvevői az élelmet is maguk állították elő.

MTI
2018. 01. 26. 17:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kétszáz napot töltöttek kínai egyetemisták egy laborban a Holdon uralkodóhoz hasonló körülmények között, megdöntve a korábbi, még a Szovjetunióban felállított rekordot.

A Pekingi Űrkutatási Egyetem négy diákját pszichésen is erősen megviselte a kísérlet, elsősorban a 200 nap alatt megélt három váratlan áramkimaradás – mondta el Liu Hung, a Yuegong–1 (Holdpalota–1) kísérleti laboratórium fő tervezője a Hszinhua kínai hírügynökségnek pénteken.

A kísérlet során összesen egy évet töltenek az önkéntesek a laborba zárva. Tavaly májusban négy diák, két férfi és két nő zárkózott el a külvilágtól 60 napra. A kísérlet második szakaszában felváltotta őket a mostani csoport, amelynek tagjai 200 napot töltöttek elszigeteltségben. A harmadik szakaszban az első csoport visszatér, hogy 105 napot töltsön el a Pekingi Egyetem kampuszán lévő laborban, így jön össze a 365 nap.

Az összesen 150 négyzetméteres kísérleti laboratórium két, növénytermesztésre szolgáló kabinból és egy lakókabinból áll. A 42 négyzetméteres lakótérben négy alvócella, egy közösségi szoba, egy fürdőszoba, egy hulladékfeldolgozásra alkalmas és egy állattartó helyiség kapott helyet.

A „konyhakertben” gyümölcsöt – főleg epret – és zöldséget termesztenek az önkéntesek, az „állatfarmon” közönséges lisztbogarat tenyésztenek, amely ehető és nagy arányban tartalmaz fehérjét és más tápanyagokat. A bogarakat megőrlik és liszttel keverik össze egy kenyérszerű eledellé, vagy kisütik őket víz és étolaj keverékében egy elektromos főzőlapon.

Az emberi hulladékot biofermentációs eljárással dolgozzák fel, a növényeket az élelmiszer-hulladékokból származó melléktermékekkel trágyázzák. A són, fűszereken és némi tartósított sertés- és baromfihúson kívül mindent a kísérleti űrállomás zárt körforgásában állítanak elő.

A pekingi diákok új világrekordot állítottak fel a 200 napos tesztidőszakkal. Az 1970-es évek elején a Szovjetunióban három ember 180 napot töltött el egy hasonlóan zárt ökoszisztémában.

A jelenlegi tervek szerint Kína a következő tíz évben fog asztronautákat küldeni a Holdra, de a projekt már egy hosszabb tartózkodást készít elő a Holdon.

Kína célja, hogy 2022-ben legénységgel ellátott űrállomást építsen ki, ekkor ér véget ugyanis a Nemzetközi Űrállomás (ISS) missziója.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.