Beszédes robot kíséri el Alexander Gerst német űrhajóst

Cimon, a gömb alakú robot a súlytalanság állapotában is tud mozogni: űrhajósokkal beszélget, és segíti munkájukat.

MTI
2018. 02. 26. 18:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Cimon nevű repülő robotsegéd is elkíséri Alexander Gerstet júniustól októberig tartó küldetésére a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) – közölte hétfőn az Airbus Defence and Space, a robot gyártója.

Gerst – németországi becenevén Astro-Alex – június elején egy Szojuz űrhajóval érkezik a Nemzetközi Űrállomásra, ahol tartózkodása második felében az ISS legénységének első német vezetője lesz.

A Cimon nevű, gömb alakú, mesterséges intelligenciával felszerelt robotot az Airbus űrhajózási cége a német űrkutatási központ (DLR) megbízásából az IBM-mel együttműködve fejlesztette ki. Cimon képes kérdésekre válaszolni, problémák megoldásában segíteni, háttér-információkat adni, a legénységgel társalogni – magyarázta Till Eisenberg projektvezető. A robot speciális propellerével a súlytalanság állapotában is tud repülni. Az asztronauták hangparanccsal hívhatják magunkhoz.

Monitor is van a roboton, amelyen videókat vagy például építési tervrajzokat is meg tud jeleníteni, rajta keresztül beszélhet a csapat a földi irányító központtal is.

A Cimon név mozaikszó, a Crew Interactive Mobile Companion (a legénység interaktív mobil kísérője) elnevezésből származik.

A munkában nyújtott segítség mellett Cimon szórakoztathatja is az űrhajósokat, magával viszi Gerst kedvenc dalait, sőt néhány viccet is ismer.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.