Ezzel a teszttel hét évvel a tünetek előtt megjósolható az Alzheimer-kór

A módszert egy brit egyetem tudósai fejlesztették ki.

MN
2018. 02. 06. 11:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már hét évvel a tünetek jelentkezése előtt megjósolható lehet az Alzheimer-kór egy memóriateszttel, amelyet egy brit egyetem tudósai fejlesztettek ki – írja az MTI.

A beszámoló szerint a University College London (UCL) kutatói 35 önkéntest toboroztak, közülük 21-nek volt egy génmutáció miatt nagyobb esélye arra, hogy Alzheimer-kór alakuljon ki nála.

A résztvevőknek tárgyak listáját, egy diagram részleteit és egy történet elemeit kellett megjegyeznie. Ezt követően harminc perccel, majd hét nappal később is fel kellett idézniük, mire emlékeznek.

A kutatás során kiderült, hogy azok a résztvevők, akiknek génmutációja volt, tehát hét éven belül nagy valószínűséggel kialakulhatott náluk az Alzheimer, a félórás tesztet még meg tudták oldani, de a hét nappal későbbit már nem.

„Az Alzheimerrel kapcsolatos memóriaproblémákat sokkal korábban ki lehet szűrni ezzel a teszttel, mint bármelyik korábban alkalmazott kognitív teszttel” – mondta el a kutatócsoport tagja, Phil Weston, az egyetem tudósa.

Az Alzheimer-kór visszafordíthatatlan, progresszív agyi rendellenesség, amely lassan felemészti a memóriát, a gondolkodási képességet, és végül azt is, hogy a páciens képes legyen önállóan a legegyszerűbb hétköznapi feladatok megoldására.

A kutatásról szóló tanulmányt a The Lancet Neurology folyóirat legfrissebb számában közölték.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.