Kétszer annyira emelkedhet a tengerek szintje, mint ahogyan eddig gondolták

A partokon akár 65 centiméterrel magasabb lehet 2100-ra a vízszint, mint 2005-ben volt.

MTI
2018. 02. 12. 20:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eddigi előrejelzésekhez képest kétszer nagyobb mértékben emelkedhet a tengerek vízszintje 2100-ra egy friss vizsgálat eredménye szerint.

1993 óta világszerte évente átlagosan 3 millimétert emelkedik a vízszint. Műholdas mérések szerint azonban évről évre egyre jobban gyorsul az emelkedés, aminek következtében 2100-ra az évi 1 centimétert is eléri a szintemelkedés mértéke.

A Steve Nerem, a Coloradói Egyetem munkatársa által vezetett kutatócsoport a Proceedings című szaklapban mutatta be eredményeit. Ez alapján a század végére a partokon átlagosan 65 centiméterrel magasabban állhat a víz, mint 2005-ben. Korábban azt feltételezték, 30 centiméterrel lesz magasabb a tengerszint. „Ráadásul ez nagy valószínűséggel óvatos becslés” – idézte Neremet az egyetem közleménye.

A kalkuláláskor a kutatók abból indultak ki, hogy az elmúlt huszonöt évben tapasztalt növekedési arány a jövőben is folytatódik. Nerem azonban hangsúlyozta: „a hatalmas változásokat tekintve, melyeket ma a jégtakarók esetében is látunk, ez valószerűtlen”. A növekedés valószínűleg még nagyobb mértékű lesz, mint ahogy azt előrejelzik.

Nerem és munkatársai a globális tengerszintméréshez a rendelkezésre álló eddigi leghosszabb műholdas méréssorozat eredményeit használták. A mérés az 1992 augusztusában fellőtt Topex/Poseidon óceán- és atmoszférakutató műholddal kezdődött, és három Jason amerikai-európai magasság-meghatározó műholddal folytatódott.

A szakértők különböző tényezőket vettek figyelembe, melyek befolyásolják a globális tengerszintet, például az El Nino éghajlati jelenséget.

Fontos esemény volt a Pinatubo Fülöp-szigeteki vulkán kitörése 1991-ben, ennek a tengerszintre gyakorolt hatásai már megmutatkoztak a műholdas mérések kezdetekor. A nyílt óceánon mért értékeket is összehasonlították a partokon mért ár-apály szintek adataival.

Mindezek tényleges figyelembevétele után a tudósok kiszámolták, hogy a globális tengerszint-emelkedés gyorsulásának mértéke átlagosan évi 0,8 milliméter. Így ezzel folyamatos emelkedési arányú exponenciális görbe jött létre. A növekedés oka egyrészt a jégtakaró olvadása, másrészt a víz felmelegedés miatti térfogattágulása.

„A tanulmány nagyon hihetően mutatja be, hogy felgyorsul a növekedés” – mondta Ingo Sasgen, a bremerhaveni Alfred Wegener Intézet kutatója. A szakértő szerint az amerikai kutatók nemcsak új mérési adatokat használtak, hanem nagyon alaposan értékelték is, ráadásul számos olyan tényezőt kizártak, amelyek lényegtelenek a klímaváltozás szempontjából.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.