Legyőzte az ajtó ellenállását a robotkutya

Egy robotikai cég videón mutatta be, hogyan tanul az általuk készített szerkezet.

MN
2018. 02. 21. 17:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megtanulta a robotkutya, hogyan jusson ki a zárt ajtón, miközben egy ember még a mozgását is akadályozta –  derült ki, amikor megalkotói a SpotMini névre keresztelt kutyarobotot tesztelték.

A Boston Dynamics tesztjének lényege az volt, hogy lemérjék, a robotállat hogyan tud alkalmazkodni a váratlan körülményekhez.

Egy ember (aki a képen nem látszik) miután megmutatta neki az ajtókilincset, azt az utasítást adta a gépkutyának, hogy „Indulj!”. Ettől kezdve a robotkutya emberi beavatkozás nélkül, önállóan cselekszik, kamerás érzékelőjével megtalálja, majd „megfogja” a kilincset, felszíni kameráival érzékeli, hogy az ajtó nyitva vagy zárva van-e, és végül kimegy rajta.

A robotkutya szoftvere az előremozgást, az egyensúlyozást és magatartásának a váratlan helyzetekhez való alkalmazkodását is irányítja. 

A tesztelők a közönség megnyugtatása érdekében odaírták a videó alá azt is, hogy: „Ez a teszt a robotot nem károsítja.”

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.