Rajta röhögött a fél világ, most a Tesla-vezér rakétáját lőhette ki

Tomasz Czajka először kínos mém lett, majd igazi geek rocksztár.

Szathmáry István Pál
2018. 02. 09. 15:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fotó, amin kamaszként szerepelt, az egyik legtöbbet használt mém forrásává vált Lengyelországban, de hódított más nyelvterületen is. A lengyel Tomasz Czajka (a képen balról a második) és barátai képe számos gúnyos feldolgozást szült az internetes népművészek körében, többségük nyilvánvalóan a fergetegesnek éppen nem nevezhető hangulatot, a szárnyaszegett fantáziájú szocialista tárgykultúra relikviáit és persze az antiesztétikai nehéztüzérség erejével az ízlés ellen törő pulóvereket vette célba („Van kompót. Van buli”, hogy az egyik kedvencemet említsem). Tagadhatatlan, a fényképen igazi „kockákat” látni, akikről sejthető, hogy életük későbbi szakaszában lesz közük az informatika és a technológia világához.

És így is lett. A már említett Czajka ugyanis jelenleg a Tesla Motors élén álló Elon Musk alapította Space Exploration Technologies Corporation nevű amerikai űrkutatási vállalat, közismertebb nevén a Space X munkatársa. A férfi korábban a Google-nél dolgozott, miután befejezte tanulmányait, melyeket először Varsóban, majd az Egyesült Államokban folytatott. Számos rangos díjat hozott el matematikai és informatikai versenyeken, írja a lengyel Gazeta.pl hírportál.

A számára kétes népszerűségű felvétel egy tudományos felkészítő táborban készült 1997-ben. Február 6-án kedden este, magyar idő szerint 21.45-kor lőtték ki a világ egyik legnagyobb hordozórakétáját, a Falcon Heavyt azért, hogy a Nap körüli pályára állítsák vele a Tesla legújabb elektromos autóját, a Roadster 2-t.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.